Jelentős támogatások a szellemi­tulajdon-védelemben

Január 1-jétől 75 százalékos, szabadalmi eljáráshoz kapcsolódó támogatást vehetnek igénybe a hazai kis- és közép­vállalkozások, egyetemek, kutató­helyek vagy magán­személyek. Az intézkedés a kormány innovációs stratégiájához, a Neumann János Programhoz kapcsolódóan lépett életbe, ezzel is ösztönözve a hazai innovációs ökoszisztémát.


Forrás: Depositphotos/Rawpixel

A programhoz kapcsolódóan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) fontos feladata az iparjog­védelmi aktivitás ösztönzése. Ennek egyik lépése az év elejével bevezetett változás: a hazai kis- és közép­vállalkozások, az egyetemek, a kutató­helyek és a magán­személyek ezt követően a szabadalmi bejelentési és kutatási díjnak, az érdemi vizsgálatra irányuló kérelem díjának, a megadási díjnak és a szabadalom fenntartási díjának csupán az egy­negyedét kötelesek megfizetni. A támogatás érvényesíté­séhez a bejelentők­nek nyilatkozatot kell tenniük.

Egy nemzetközi változás is életbe lép ez év április 1-jével: európai szabadalmi bejelentés esetén a mikro­szervezetek 30 százalékos díj­csökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és belső fenntartási díjak összegéből. A kedvezmény összege így egy adott európai szabadalom meg­adásáig több ezer eurót is jelenthet, de a hosszadal­mas eljárások esetében akár a tízezer eurót is elérheti. Kedvezményre jogosult mikro­szervezetek a mikro­­vállalkozások, természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek és közkutatási intézmények, ahol mikro­vállalkozásnak minősülnek azok a cégek, amelyek tíznél kevesebb főt foglalkoztatnak, és éves árbevételük vagy mérleg­főösszegük nem haladja meg a kétmillió eurót.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/Rawpixel


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka