Az MTA Ökológiai Kutatóközpont két intézete jubilált

A Magyar Örökség Díjjal idén nyáron elismert MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet 90 éves fennállása óta a sekélyvízi tókutatás nemzetközileg magasan jegyzett központjává vált, az ott zajló következetes munka eredményét pedig jól szemlélteti a tiszta, át­látszó tóvíz, a rendezett partvidék és a virágzó idegenforgalom is. Az intézmény kutató­­gárdája immár új területeken – például távérzékelés, paleoökológia – is folytat kutatásokat, a kutatóközponton belüli és kívüli intézményekkel összefogva.


A 60 éves múltra visszatekintő MTA ÖK Duna-kutató Intézet fő feladata a Duna és mellékfolyóinak (kiemelten a Tisza) kutatása, az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatások feltárása a főág-mellékág-hullámtér rendszerekben. A kuta­tók különböző telephelyekről 2014-ben költöztek az intézet új székházába, ahol az elmúlt években végrehajtott személyi és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhe­tően számos új tudományterületen is (például környezetkémia, molekuláris és rendszerökológia) kutatják a folyóvízi ökoszisztémákat.

Továbblépést lehetővé tevő célokkal és folytatható hagyományokkal tehát egyaránt büszkélkedhet a hazai vízkutatás, amelynek legnagyobb feladata a következő években az MTA Nemzeti Víztudományi Programjának megvalósítása lesz. E program intézményi bázisa és koordinátora az MTA Ökológiai Kutatóközpont, mely megfelelő alapot biztosít egy integrált, új módszereket alkalmazó, a hazai vizek fenntartható kezelését elősegítő tudásbázis kiépítéséhez.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka