2013. július 3.

Szerző:
Dr. Tubak Vilmos tudományos igazgató, Creative Labor Kft.

Creative Labor Kft. • creativelab.hu

Gyorsteszt a tuberkulózis korai felismerésére

Mint azt a múlt év elején hírül adtuk, projektünk – GOP-1.1.1-09/1-2009-0087 – célja egy, az emberi tuberkulózis (TB, TBC) korai diagnosztizálására alkalmas eszköz prototípusának kifejlesztése, amely gyors és hatékony lehetőséget biztosít a hazánkban is mind gyakrabban előforduló fertőző megbetegedés korai észlelésére.


Egyetemi együttműködő partnereink révén olyan transz­krip­toma adatokra támaszkodhattunk, amelyek – első hallásra meglepő módon – korán jelzik a Mycobacterium tuberculosis fertőzést. A 19. században még Morbus hungaricusként közismert betegség elleni küzdelmet az iparilag fejlett országokban ma már nem tartják fontosnak, azonban a harmadik világ (alacsony GDP, alacsony fizetőképesség) országaiban sajnos továbbra is magas az előfordulása. Tény, hogy ezért a nagy gyógyszeripari cégek nem, vagy csak kis ráfordítással fejlesztenek gyógyszereket e baktérium ellen, és ez az oka annak, hogy továbbra is fenn kell (kellene) tartani azt a megfigyelő-felügyeleti (surveillance) rendszert, amely korábban a tüdőszűrő állomások révén igen eredményesen működött. Ennek a kiegészítése lehet egy gyor­san, bármely általánosan felszerelt laboratórium által elvégezhető teszt, amely a páciens vérének vizsgálatával nagy pontossággal meg tudja állapítani, hogy az illető fertőzött-e.

A fejlesztés fontos és elengedhetetlen része a fehérjeanalízis
gélelektroforézis segítségével

Az ún. „elsődleges” észlelés igen fontos, hiszen egy nagyon fertőző megbetegedésről van szó, és egy szokványosnak tűnő köhögés, levertség stb. hátterében akár a TB is állhat. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy egyre többen utaznak olyan egzotikus országokba, ahol az egészségügy alacsony szintje és a nagyfokú szegénység miatt gyakran előfordul, hogy a turisták hazatérésük után lappangó TBC-t hordoznak. A harmadik világ országaiban olcsón hozzáférhető eszköz lehet az általunk kifejlesztett, multiplex ELISA módszeren alapuló diagnosztikum a betegség korai (fertőzöttségre utaló tünetek nélküli) szakaszában.

Az ELISA-vizsgálat eszközei

Az eljárás alapja az, hogy a kórokozó a gazdaszervezetben például a makrofágokban „húzza meg magát”, ezáltal egyrészt szétszóródik a testben, és gócokat létrehozva továbbgyengíti a szervezet immunrendszerét, folyamatosan kitéve ezzel azt más kórokozók támadásainak is. Azok a sejtek, amelyekbe bejut a baktérium, úgy reagálnak erre, hogy különböző gének transzkripciója változik meg bennük, emiatt bizonyos vér­szérumban található fehérjék szintje is megváltozik. Ha ezt a változást egy-egy fehérje szintjén vizsgáljuk, akkor ez természetesen nem feltétlenül jelzi specifikusan a kórokozó jelenlétét, mert azt adott esetben más kórélettani folyamat, betegség is okozhatja. Erre számtalan példát találunk a szakirodalomban. Vannak azonban olyan esetek, amikor ezek a változások egyértelmű, bár nem ok-okozati összefüggésben jelzik az adott betegséget vagy kórokozó jelenlétét. Ezeket a változásokat mutató objektumokat biomarkereknek nevezzük.

Gélfestést követően láthatóvá válnak a minta alkotóelemei

Projektünkben azt a cél tűztük ki, hogy egy olyan teszt­rend­szert dolgozzunk ki, amely rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal és képességekkel, amelyek révén ezek a problé­mák orvosolhatók. A Mycobacterium tuberculosis esetében ki­választottunk hat olyan emberi fehérjét (biomarkert), amelynek vérszérumban mérhető szintjében ennek a baktériumnak a jelenléte vélhetően – valamilyen irányban – eltérést okoz. A vizs­gálat kivitelezéséhez saját ellenanyagokat fejlesztettünk, amelyek párban (mintegy szendvicsként) használva érzékenyen jelzik a kiválasztott fehérjék szintjének elmozdulását. A vérben található fehérjeszinteket alapul véve elvégeztük a legfontosabb összehasonlító vizsgálatokat, azonban fontos megjegyezni azt is, hogy mivel a fent említett okok miatt egy ilyen tesztrendszer összehasonlítását más betegségek által okozott változásokkal szemben is meg kell vizsgálni (validálás), további finomhangolásra is szükség lehet. E vizsgálatok során felmerülhet, hogy kiegészítő (komplementer) technológiák valamelyikét kell kombinálni az alaprendszerrel vagy az érzékenység, vagy pedig a specificitás növelésére. Ehhez az egészséges embereken történő validálást követően még nem kezelt, de tüdőszűrésen részt vevő embereken történő kontrollált vizsgálatokat kell elvégezni.
A kifejlesztett prototípus alkalmas a fenti vizsgálatok elvégzésére és ISO9001 minőségügyi rendszerben való sorozatgyártásra.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka