2011. július 8.

Szerző:
Tréba Ákos

Medimetál Kft.
36/415-577

Nanotitán traumatológiai termékcsalád

Ultrafinomszemcsés nanotitán traumatológiai implantátum termékcsalád gyártmány- és gyártásfejlesztésére nyert 86 millió forintos támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében az Egerben működő Medimetál Gyógyászati Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. — tájékoztatta az Innotékát Antal István, a társaság ügyvezető igazgatója, egyben egyik tulajdonosa.


A Bay Zoltán Nanotechnológiai Kutatóintézet által előállított anyagból a legkülönbözőbb szögstabil és menetstabil anatómiai lemezeket gyártanak a hozzájuk tartozó csavarokkal együtt. Ugyanakkor úgynevezett velőűrszegeket, amelyek a combcsont, a láb­szárcsont, a felkarcsont és a csípőcsont gyógyítását szolgálják. A Vállalati Innováció Támogatása című alprogram GOP-2009-1.3.1./A pályázat révén elnyert 86 millió forintos támogatás a 192 millió forint értékű fejlesztés 45 százalékát fedezi.

CNC megmunkálóközpont

A fejlesztő gépészmérnök, aki jelenlegi üzlettársával, Stefán Istvánnal együtt 1971-ben meghonosította a traumatológiai implantátumok gyártását Magyarországon, hangsúlyozta: a szövetbarát nanotitán legnagyobb előnye, hogy a hagyományosan használt anyagokkal szemben – mint az eredetileg alkalmazott acél- és titánötvözetek – nem vált ki a szervezetből allergiás reakciókat. Ugyanis a szilárdság érdekében alkalmazott ötvözőanyagok jelenléte miatt még a titánötvözet is káros hatással lehet a humán szervezetre. A nanotechnológia révén viszont ötvözőanyag nélkül is elérhető az implantátumok kívánt szilárdsága – magyarázta Antal István.
A társaságot 1995-ben alapították. Először orvosi acélból készítettek csontcsavarokat, lemez- és velőűrszegeket. A vállalkozás az elmúlt három-négy évben kezdte meg kisebb mennyiségben a titán alapanyagú termékek gyártását. A folyamatos, a magyar orvosok, kutatóintézetek és oktatási intézmények, a többi között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszékének, valamint a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának bevonásával végzett innováció révén a Medimetál termékportfóliója bővítésével jelentősen növelte részesedését a hazai traumatológiai piacon.
A vállalkozás gyártóberendezései a legkorszerűbb technikai színvonalat képviselik, ami a szakemberek évtizedes tapasztalataival és a bevezetett minőségirányítási rendszerekkel kiegészülve egyenletesen biztosítják az implantátumok kiváló minőségét – mutatta be a társaságot az ügyvezető-tulajdonos.

Nanotitán velőűrszeg sugáráteresztő célzóval

A 2011 decemberében befejeződő projekt keretében megtörtént a nanotitán szeg és a lemezkonstrukciók prototípusainak megtervezése, szimulációs tesztelése, a gyártástechnológia megtervezése, a hat szegcsalád és 12 lemezcsalád prototípusainak legyártásához szükséges melegsajtoló szerszámok legyártása, a statikai élettartam tesztelése. Ezt követik a klinikai vizsgálatok, majd a termékcsalád bevezetéséhez szükséges marketingtevékenység.
A kelet-közép-európai piacon egyedülálló és a világpiacon is versenyképes nanotitán termékcsalád fejlesztését célzó projekt megvalósulása nyomán azzal számolnak, hogy a Medimetál öt éven belül a jelenlegi 30-ról 40 százalékra növeli hazai piaci részesedését, és hosszú távon akár piacvezetővé is válhat. Ugyanakkor új exportpiacok bevonásával évente 8-10 százalékkal növeli árbevételét. A fejlesztés eredményeként jelentkező árbevétel pedig két üzleti év alatt meghaladja a támogatás mértékének felét.
Termékeik 40 százalékát értékesítik belföldön, a 60 százalék exportra kerül. A környező országok: Horvátország, Szlovákia, Románia és Ukrajna mellett a többi között a projektnek köszönhetően az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba, Egyiptomba, Iránba, Németországba, Olaszországba, Oroszországba és Törökországba is eljutnak a termékeik.
Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg 55 dolgozót foglalkoztató vállalkozás 2010-es 580 millió forintos árbevételéhez képest már a 2011-es üzleti tervükben mintegy 650 millió forintos árbevétellel számolnak – mondta az Innotékának Antal István.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka