Inno-tér
2021. július 12.

Hormonok a Balatonban

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutató­intézet munka­társai arra kerestek választ, hogy a Balatonban mérhető hormonkoncentrációk miként hatnak a gerinctelen modell­szervezetekre.


Az emberi eredetű szennyezések szintje a Balatonban és annak víz­­gyűjtőjében világ­­viszonylatban mérve átlagosnak tekinthető. Bár az emberre nem jelentenek veszélyt, a környezetben mérhető hormon­­koncentrációk egyes élőlényekben változásokat okoznak.

A kutatók vizsgálatából kiderült, hogy az alacsony koncentrációban, de tartósan jelen lévő egyes hormonok is valós biológiai kockázatot jelentenek a gerinctelen modellállatokra, és ezzel a vízi ökoszisztémára. Ezért a felszíni vizek – kiemelten a Balaton – védelme érdekében fontosnak tartják, hogy a magasabb koncentrációjú akut szennyezések mellett az alacsony koncentrációban hosszú távon jelen lévő szennyezések vizsgálatára is figyelmet fordítsanak.

A folyamatos és növekvő szennyezés következtében a nem, vagy csak nehezen lebomló mikroszennyezők koncentrációja növekedni fog a jövőben. Ma még nem ismert, hogy a sokféle gyógyszermaradvány, illetve más toxikus szerves és szervetlen vegyület egyidejű jelenléte hogyan hat egymásra, továbbá az sem, hogy ez miként érinti az élővilágot. Az azonban bizonyos, hogy a szennyezések kis koncentrációban is befolyásolhatják az élővilág stabilitását.

A vizsgálat eredményeit – a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival közösen – az Environmental Science and Pollution Research, valamint a Science of the Total Environment rangos nemzetközi szaklapokban publikálták.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka