Inno-tér
2023. október 3.

Már megvásárolhatók az Apple új termékei

Mintegy egyévnyi várakozás után, szeptember közepén mutatta be az Apple az iPhone 15-ös mobilokat, valamint az Apple Watch Series 9-et és a második generációs Apple Watch Ultrát. Érdekesség, hogy a legújabb telefonok mindegyike olcsóbb lett az előző szériánál.


Az Apple Watch Series 9-be az eddigi legerősebb processzor került, és az egyik leg­érdeke­sebb újdonsága, hogy az egészség­ügyi adatokhoz is hozzá lehet férni a Siri alkalmazás segítségével, pusztán hangvezérléssel.

A legnagyobb érdek­lődés természetesen a telefonokat kísérte: az új modellek, az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus megkapta a tavalyi Pro modellek A16-os chipjét, és ahogy várható volt, az idei széria darabjaiba is bekerült a dinamikus kamera­sziget, ezzel ebből a szempontból egységessé vált a felhozatal. A nagyobb méretnek köszönhetően az Apple egy teljesen új, periszkópos tele­fotó-kamerával szerelte fel a készüléket, amely már ötszörös optikai zoomolásra képes. Ezzel sok-sok év után végre behozták a konkurenciával szembeni lemaradást. Javult a HDR-es fotózás minősége, és az ígéretek szerint az éjszakai mód is szintet lépett. Az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus is Super Retina XDR (OLED) kijelzővel érkezik, mégpedig 6,1-es és 6,7 hüvelykes méretben. 

Az is újdonság, hogy a mobilokat már nem Lightning, hanem USB-C-csatlakozóval szerelték fel, azok sebességét azonban az USB 2 szintjére korlátozta az Apple, így azon kívül, hogy most már a leg­elterjed­tebb kábelekkel lehet tölteni a készülékét, semmi előnnyel nem járt a váltás. 

Nem utolsósorban a készülékek teljesen új dizájnt kaptak: a titánborítás jóvoltából strapabíróbbá váltak, ráadásul érezhe­tően könnyebbek is lettek. 

Az új A17 Pro chipnek köszönhetően pedig most már akár olyan játékok is kerülhetnek a telefonra, amelyek korábban csak konzolon vagy PC-n tudtak futni. A készülékek árainak mérséklése megtette a hatását: bizonyos színekben már egy héttel a bemutató után készlet­hiány lépett fel, és az Apple csak hét-nyolc hetes szállítással vesz fel rendeléseket.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka