Inno-tér
2021. december 8.

Mindenki játszik

A számítógépes játékipar ma már évi 32 milliárd dolláros üzlet, és feljövőben van. Egyre többen játszanak, és a korosztály is kiszélesedett: hiszen a gyerekek, fiatalok és az idősebbek is egyaránt játszanak. A felhasználók számával nőtt a fejlesztőké is.


Az Invictus Games játékfejlesztő stúdió társalapítója és ügyvezető igazgatója, Kozák Tamás mondta egy interjúban: „Ami kezdetben a tinédzser fiúk hobbijának indult, ma már a lányok kedvelt szórakozása is.”

Az elmúlt negyven évben, ahogy folyamatosan nőtt a nagyságrend, bővült a célcsoport is, és a felhasználók számával a fejlesztőké is megsokszorozódott. Az online platformok megjelenésével tovább élesedett a verseny: csak az AppStore-ban félmillió regisztrált fejlesztő van, és a Google Play esetében is hasonlóak a számok. Ennek köszönhetően három-négyezer játék jelenik meg naponta. A szakember szerint a fejlődő technika változatossá teszi a szakmát. Kezdetben csak PC-re készültek a játékok, majd jött a konzol, a mobil és a Nintendo Switch és így tovább.

Napjainkban a játékfejlesztők jobban ki tudják élni a kreativitásukat, azonban a logikus gondolkodás továbbra is nagyon fontos. Skandináviában például már kis kortól nagy hangsúlyt helyeznek ezekre a készségekre, és eszközhasználatban is nagyon modernek. A magyar közoktatási rendszerben ez még várat magára, de különórákkal és sok-sok legójátékkal ezek a készségek fejleszthetők.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka