Az idei év tech-szenzációi

A világ legnagyobb innovációs seregszemléjén, a CES-en 4500 nagyvállalat és startup mutatta be legújabb technológiáit. Az idei programban egyebek mellett az okosvárosok, az önvezető járművek, a kriptovaluták, a viselhető okoseszközök, a virtuális és kiterjesztett valóság, a drón- és robottechnológia, a mesterséges intelligencia volt a fókuszban. Las Vegasban hat magyar vállalat is bemutatkozott a nagyközönségnek.


A tech-show nyitó előadásában dr. I. P. Park, az LG Electro­nics elnöke és technológiai vezetője arról beszélt, hogy mi­ként változtatja meg a mesterséges intelligencia (MI) a felhasználók életét a fejlődésre, az összekapcsolhatóságra és nyíltságra, azaz az MI három alappillérére építve. Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója beszédében azt taglalta, hogy az olyan technológiák, mint az MI és a kvantum milyen drasztikus pozitív hatást fejtenek majd ki az üzleti életre és a társadalomra. Hans Vestberg, a Verizon vezérigazgatója az 5G-ben rejlő bámulatos lehetőségeket tárta fel előadásában, míg dr. Lisa Su, az ADM elnök-vezérigazgatója a számítástechnika új generációjáról beszélt, mely alapjaiban határozza majd meg a játék- és virtuális szórakoztatóipart.

Okosórától az okosvárosig

Az idei esztendő legnagyobb visszatérője kétségtelenül az Apple volt. Az almás cég utoljára 1992-ben állított standot, amikor akkori vezérigazgató, John Sculley az első Newton PDA-t mutatta be az érdeklődőknek, az idei kiállításon pedig már a HomeKit intelligens otthoni rendszerére helyezték a hangsúlyt.

Ha már okoseszközök, a CES 2020 legjobb terméke díjat egy okosóra, a Honor MagicWatch 2 kapta, amely egyetlen töltéssel akár 14 napos üzemidőre képes. A karóra egyebek között figyelemmel követi a pulzust, a sebességet, az elégetett kalóriát és a távolságot, illetve SWOLF pontszámot is mutat úszás közben. Túl alacsony vagy magas pulzus esetében figyelmeztet, stressz észlelésekor pedig légzőgyakorlatot ajánl. Emellett az alvás folyamatát is kontrollálja, hat gyakori alvási rendellenességet is felismer.

Ugyancsak népszerű volt a látogatók körében a Brilliant intelligens kapcsolóvezérlő rendszere, a fényerő-szabályozókra koppintva nemcsak a fényeket tudjuk szabályozni, de aktiválhatjuk más intelligens eszközeinket is, például az okos hangszórót a zenéhez.

A Toyota Japánban nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy egész okosvárost létesít, hogy tesztelhesse az okosotthonok automatizálásához, a közlekedés hatékonyságát fokozó mobilitási szolgáltatásokhoz, valamint a teljes urbánus környezet fenntartható energiaellátásához fejlesztett, innovatív technológiákat és megoldásokat. A kezdetben kétezer lakosú Woven Cityben a vállalat munkatársai és családtagjai laknak majd, akik kizárólag elektromos, önvezető járművekkel közlekednek, az árukat pedig a szintén autonóm vezérlésű Toyota e-Palette moduláris járművei fogják szállítani. A 70 hektáros alapterületű város alapkőletételét 2021 januárjára tervezik.

Mindent a kényelemért

A Continental új alkalmazással gazdagítja az autóipari szenzorok portfólióját: a CoSSy segítségével még biztonságosabb lesz az auto­mata parkolás. A rendszer a CoSSy által rögzített hangjelzésre támaszkodva észleli azokat a tárgyakat, amelyek kiesnek a rövidtávú vagy egyéb típusú szenzorok érzékelési mezőjéből. Emellett, ha egy parkoló autón horpadás vagy karcolás keletkezik, a sérülést a CoSSy érzékelői egy időbélyeggel látják el. Az érzékelő jelzése a kamerát is bekapcsolja, ráadásul figyelmeztető jelzéssel fel is hívja a másik sofőr figyelmét az incidensre. Ezzel a tervek szerint a korábban észre sem vett károkozások is kiküszöbölhetővé válnak.

A CES egyik innovációs díját érdemelte ki a Bosch virtuális napellenzője, amely valójában egy átlátszó LCD panel. A legtöbb környezeti tényező által kiváltott baleset okaként feltüntetett hagyományos napellenző ugyanis túl nagy teret takart ki a sofőrök elől. Az átlátszó LCD panel azonban a mesterséges intelligencia segítségével detektálja a napfényt a vezető arcán, és csak annyi területet takar ki, amennyit éppen kell, hogy ne vakítsa el a sofőrt a fény. Abban az esetben pedig, ha nem világít szembe a nap, átereszti a fényt, és nem takar ki semmit a látótérből.

A jövő televíziói

Természetesen a jövő televíziói sem hiányozhattak a világ legnagyobb technológiai eseményéről, ahol a papírvékony kijelzők, a 8K-s felbontás és a feltekerhető kijelzők jelentik a minimumot. Az LG legújabb generációs televíziói egyre inkább műalkotásra hasonlítanak: a 3,81 milliméter vékony televízió OLED-technológiát felhasználó formatervezésével például egy faliképre emlékeztet. A 8,3 millió képponttal rendelkező OLED TV W9 az LG legerőteljesebb 4K-s processzorával készült, míg az egyedülálló képminőséget nyújtó LG 8K OLED TV 7680 × 4320-as felbontásban alkotja meg a képeket, ami kétszerese a 4K-nak és négyszerese a Full HD-nak.

A Samsung idei nagy bejelentése szerint globálisan is értékesíteni kezdik a 90 fokos elfordulásra is képes, The Sero nevű terméket. Az eddig csak Dél-Koreában megvásárolható, 43 hüvelykes LED LCD televíziót az állványba szerelt motor mozgatja, az igényeknek megfelelően. A cég szerint a függőleges használatnak különféle internetes alkalmazások, például a YouTube, az Instagram vagy, mondjuk, játékok futtatása során lehet értelme. A Samsung érvelése szerint a Z generáció tagjai jószerével mobillal a ke­zükben nőttek fel, és elvárják azt, hogy a tévén is megkapják az okostelefonokon megszokott élményt.

Magyar résztvevők

Las Vegasban hat magyar vállalkozás képviselte hazánkat. A Safeskin iPhone készülékekre gyártott egyedi lopásgátló tokokat mutatott be a CES-en, a Grepton Informatikai Zrt. a kiterjesztett és virtuális valóság témakörében mutatta be fejlesztéseit, míg az NNG az iGo navigációs szoftverével vett részt a tech-show-n. A GPS Tuner outdoor és biciklis navigációs applikációjával és e-bike-vezérlés rendszerével ismertette meg az érdeklődőket, a Commsignia a járműkommunikációs fejlesztéseit mutatta be, a Dobox pedig az Apple termékekre fejlesztett, hordozható, vezetéknélküli dokkolóállomását vitte el Las Vegasba.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka