Kommunikálj hatékonyan az MI-vel

A chatGPT megjelenésével százmilliók „kaptak rá” a mesterséges intelligenciára. A többség szórakoztató beszélgetésekre használja az alkalmazást. De mivel szembesülünk akkor, ha a nyelvi modellt a munkához szükséges feladatok és utasítások meghatározásához kívánjuk használni? Íme néhány javaslat, miként lehet hatékonyan kommunikálni az MI-vel.


Egy jól megírt prompt pontosabb választ eredményez.Forrás: Depositphoto/KTStock

A gép és az ember közötti kommunikációt egy úgynevezett promt, vagyis a nyelvi modellekre vonatkozó utasítások és irányelvek összessége segíti. Ennek egyik alapvetése, hogy valódi együttműködést alakítson ki a két fél között, melynek során a lehető legrészletesebben osztjuk meg tudásunkat a kívánt teljesítmény érdekében. A sikerhez azonban meg kell tanulnunk az MI „fejével” gondolkodni, nem csak ennek a fordítottját várni tőle. 

Az első és legfontosabb lépés a feladat pontos meghatározása. Egy összetett kérdés esetén haladjunk lépésről lépésre, azaz bontsuk részekre a munkafolyamatot, majd minden egyes részválasz után újabb instrukciókkal tovább finomíthatjuk az eredményt. 

Ugyancsak lényeges eleme a mesterséges intelligenciával való kommunikációnak a kontextus meghatározása, vagyis mindig azzal kezdjük az utasítást, hogy megadjuk, milyen szituációba, kinek a helyébe „képzelje” magát a nyelvi modell. Nem spórolhatjuk meg a konkrét példák, minták felsorolását sem, emellett formai és tartalmi szempontból is határokat kell szabnunk az alkalmazás „gondolkodásának”. A szakértők szerint igazán személyre, cégre és feladatra szabott tartalmakat csak akkor kaphatunk, ha részletesen megadjuk azt is, milyen eredményt várunk.•

Címlapkép forrása: Depositphoto/KTStock


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka