Nyaraláskor is legyünk óvatosak

A nyári hónapokban rendszerint elözönlik a közösségi média üzenő­falait az egzotikus helyen pihenő tökéletes és boldog családi fotók, hadd irigyked­jenek a nyári hőségben is az otthon ragadt ismerősök. A meg­gondolatlanul posztolt nyaralási pillanat­­képekkel azonban személyes adatok töm­ke­legét kínáljuk tálcán a digitális világ bűnözői számára. Néhány tipp a kiber­biztonságos vakációhoz.


Egy, a britek körében nemrég közzétett felmérés sok más mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy minden tizenkettedik embert kiraboltak, miután a közösségi médiában hencegett a nyaralós fotóival, és a tartózkodási helyét otthonától távolinak jelölte meg. 

Sokan járnak pórul a sztorikban közzétett repülő­jegyek miatt, ugyanis az ezeket megörökítő képekről több személyes adatunkat tesszük nyilvánossá, ráadásul a bűnözők akár a légi­társaságnál regisztrált profilunkba is beléphetnek, hogy még több információt nyerhessenek rólunk. 

Kiberbiztonság

A vakációzni készülők közül egyre többen nemcsak a reptéri becsekkolás pillanatát örökítik meg, de nemritkán még a nyaralás idő­tartamát is megosztják a közösségi oldalaikon. Érdemes figyelni arra, hogy bármit is osztunk meg a pihenésünk során, az csak ismerőseink számára legyen látható, erre szinte minden platformon – mindössze egy kattintással – lehetőség van. 

Soha, semmilyen formában ne osszunk meg olyan információt vagy fotót, melyből fény derülhet a lakcímünkre és egyéb személyes adatunkra. Egy többhetes nyaralás beharangozása után tálcán kínáljuk a lehetőséget azoknak, akik a lakásban hagyott értékeinkre „utaznak”. Egy dologban biztosak lehetünk: a haza­érkezésünk után közzétett fotóalbum éppen olyan népszerű lesz, mintha valós időben osztottuk volna meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka