Nyaraláskor is legyünk óvatosak

A nyári hónapokban rendszerint elözönlik a közösségi média üzenő­falait az egzotikus helyen pihenő tökéletes és boldog családi fotók, hadd irigyked­jenek a nyári hőségben is az otthon ragadt ismerősök. A meg­gondolatlanul posztolt nyaralási pillanat­­képekkel azonban személyes adatok töm­ke­legét kínáljuk tálcán a digitális világ bűnözői számára. Néhány tipp a kiber­biztonságos vakációhoz.


Egy, a britek körében nemrég közzétett felmérés sok más mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy minden tizenkettedik embert kiraboltak, miután a közösségi médiában hencegett a nyaralós fotóival, és a tartózkodási helyét otthonától távolinak jelölte meg. 

Sokan járnak pórul a sztorikban közzétett repülő­jegyek miatt, ugyanis az ezeket megörökítő képekről több személyes adatunkat tesszük nyilvánossá, ráadásul a bűnözők akár a légi­társaságnál regisztrált profilunkba is beléphetnek, hogy még több információt nyerhessenek rólunk. 

A vakációzni készülők közül egyre többen nemcsak a reptéri becsekkolás pillanatát örökítik meg, de nemritkán még a nyaralás idő­tartamát is megosztják a közösségi oldalaikon. Érdemes figyelni arra, hogy bármit is osztunk meg a pihenésünk során, az csak ismerőseink számára legyen látható, erre szinte minden platformon – mindössze egy kattintással – lehetőség van. 

Soha, semmilyen formában ne osszunk meg olyan információt vagy fotót, melyből fény derülhet a lakcímünkre és egyéb személyes adatunkra. Egy többhetes nyaralás beharangozása után tálcán kínáljuk a lehetőséget azoknak, akik a lakásban hagyott értékeinkre „utaznak”. Egy dologban biztosak lehetünk: a haza­érkezésünk után közzétett fotóalbum éppen olyan népszerű lesz, mintha valós időben osztottuk volna meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka