Online védőügyvéd

Március óta online is képviselhetik ügy­feleiket a védők a bírósági tárgyalásokon, a nyomozók pedig akár előzetes bírói en­gedély nélkül is zár alá vehetnek vagyontárgyakat egy vizsgálat során – hívja fel a figyelmet a Ragány Ügyvédi Iroda a büntetőeljárási törvény legfrissebb változá­saival kapcsolatban.


Számos ponton változott a büntetőeljárási törvény idén március elsejével, melynek eredményeként a többi között a védő a hatóságok jóváhagyásával mostantól bármikor képviselheti ügyfelét internetes videóhíváson keresztül a bíróságon.

Online védőügyvédForrás: Depositphotos/IuriiMotov

 Amennyiben az ügyvéd székhelye és a tárgyalás helyszíne nem ugyanabban a vármegyében van, a bíróság, az ügyészség és a nyomozó ható­ság csak különösen indokolt esetben utasíthatja el, hogy a védő távolról védje a képviselt személyt. A módosított jogszabályok hatására már nem szükséges, hogy a jegyzőkönyvvezető jelen legyen személyesen a tárgyaláson, abban az esetben, ha arról hangfelvétel vagy hang- és képfelvétel készül, ami alapján a jegyző­könyvet nyolc napon belül kell pótolni. 

Ugyancsak komoly változást jelent a bírósági engedély nélküli zár alá vétel lehetősége, ami például egy NAV bűnügyi nyomozás során olyan vagyontárgyakra is érvényes, mint az ingatlan és a bankszámla. A bíróság pedig csak jóval később dönt arról, hogy jogszerű volt-e az intézkedés, vagy haladéktalanul meg kell szüntetni.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/IuriiMotov


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka