2016. október 18.

Szerzők:
Dr. Kovács Attila fejlesztési igazgató,
Demus Tamás légellátási fejlesztési vezető

Bővíti termelési és fejlesztési port­fólióját a Knorr-Bremse Budapest

Az idén alapítása huszadik évfordulóját ünneplő vállalat termék­portfóliójának további bővítésével erősíti a Knorr-Bremse cégcsoporton belüli pozícióját. A bővítéssel a vasúti üzletág legna­gyobb telephelyévé válik, a gyártás és a hozzá kapcsolódó logisztikai kompetenciák mellett meghatározó lesz a fejlesztői tevékenységben is.


A vállalat jelenlegi termelői ­te­vé­keny­sége a for­gó­váz­sze­rel­­vények (tuskós, tárcsás fék­egy­ségek, munkahengerek, ru­dazatállí­tók, betéttartók) előállítása mel­lett a fék­vezérlés-kompo­nensek, integrált vezérlőegységek, légellátó és előállí­tó rendszerek gyártásával jelentősen bővül. A meg­növekedett gyártási igényeket a szeptemberben átadott új, 11 ezer négyzetméteres csarnok és a hozzá tartozó irodaépület fogja kiszolgálni (1. kép).

1. kép. A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest épülete a bővítés után

Az elmúlt évtizedekben a vállalat tevékenységét a forgóvázra szerelt fékrendszer-komponensek gyártása és fejlesztése határozta meg. A gyártási technológia és minőség folyamatos fejlesztése eredményeként a gyárban készülő berendezések az egyik legigényesebb piacon, Japánban a nagysebességű járműveken is megbízhatóan működnek. A fejlesztések további irányát az alacsony üzemi hőmérsékletekre tervezett berendezések alkotják (2., 3. kép).

2. kép. Tuskós fékegység
3. kép. RZKK kompakt fékegység

A vállalat másik két termékcsoportjába tartozó termékek – mint a fékvezérlés pneumatikus elemei vagy a levegő-előállítás komponensei – eddig csak kisebb arányban szerepeltek a portfólióban. A mostani bővülés gerincét ezek a termékek fogják alkotni. A bő­vítés jövő évi lezárásával a gyár a pneumatikus és elektronikus fékrendszerek terén egyedülálló kompetenciát fog felépíteni.

A fékvezérlés területén az elmúlt évben a KE kormányszelep bizonyos típusai kerültek a gyártási palettára, a bővítéssel pedig az integrált vezérlőpanelek teljes körű gyártása kerül a budapesti gyárba. Ez az eddigi kompetenciák mellett új technológiák, például kábelek és elektromos rendszerek honosítását is jelenti. A gyártáson kívül a termékek átfogó tesztelése lehetőséget teremt egy magasabb szintű rendszerkompetencia kiépítésére is (4. kép).

4. kép. Integrált vezérlőpanel mozdonyokba

A levegőellátás gyártási tevékeny­sége az eddigi alkatrész- és rész­egy­ség­gyártás mellett kompresszorok és levegőellátó egységek előállításával bővül. Az áttelepítés lezárása után a budapesti telephely a legkülönlegesebb igényeket is képes lesz kiszolgálni. Mind az olajmentes dugattyús, mind az olajkenésű csavarkompresszorok gyártása (5. kép) helyben történik majd, valamint a termékskálán megtalálhatóak lesznek különböző olajkenésű dugattyús kompresszorok is, és ezzel a légsűrítők palettája teljessé válik. A már helyben gyártott légszárítókkal együtt levegőellátó rendszerek gyártása is megkezdődik. Ez lehetővé teszi, hogy a legkülönfélébb megoldásokat biztosíthassuk vevőink számára, legyen szó mozdonyos vontatásról vagy nagy­sebességű motorvonatokról, metrókról, speciális járművekről. Ezek a megoldások egyaránt alkalmasak a különböző környezeti körülményekben történő üzemeltetésre, nem okoz gondot sem a folyamatos magas hőmérséklet vagy a tartósan fagypont alatti üzem sem.

5. kép. SL csavarkompresszor

A termékportfólió és technológia ilyen jelentős bővítése az eddigi technológiában tapasztalatot szerzett kollégákra alapozva, valamint új munkatársak felvételével és képzésével lehetséges. Természetesen a szervezeti struktúrának is alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz. A felsorolt termékvonalak önálló gyártási szervezeti egységet képeznek, bizonyos funkciókat saját felelősséggel ellátva, másokat központosított formában használva.

Az ismertetett termékcsaládokon és technológián kívül a bővítés jelentősen növeli a gyártott termékek és felhasznált komponensek, illetve a beszállítók számát, ami logisztikai és termelésirányítási szempontból is további kihívásokat jelent.

A Knorr-Bremse Rail Systems értékteremtési láncában már napjainkban is meghatározó szerepet tölt be a mérnöki szolgáltatások aránya. A fékmechanika, a pneumatikus komponensek, integrált panelek esetében jelenleg is meghatározó kompetenciával rendelkezik. Meg kell említeni továbbá az elektronika területén és a szoftverfejlesztésben szerzett tapasztalatot is.

A bővítés következtében jelentős mértékben növekszik a levegő­ellátó egységekhez rendelt fejlesztői és típusvizsgálati kapacitás. A gyártáshoz köthető támogatói feladatok mellett Budapest felel a vevői projektek döntő többségének mérnöki kiszolgálásáért, a légsűrítők, légszárítók és levegőellátó rendszerek fejlesztéséért és vevői követelményekhez igazításáért. A nagy járműgyártók járművei így válnak részben magyar termékké is. Mindezen feladatok mellett megjelenik a vevők szakmai támogatása, és a már meglévő termékportfólió gondozása is.
A mérnöki tevékenység meghatározó része a tesztelés, ezért az előző évek fejlesztéseinek folytatásaként jelentős mértékben bővítjük a kompresszorok vizsgálati lehetőségeit. Nagymértékű infrastrukturális beruházás során lehetőséget teremtünk a légsűrítők és légszárítók, illetve a légellátás egyéb komponenseinek vizsgálatára, tartam- és funkciótesztek elvégzésére, a különböző környezeti körülmények szimulálására, egyebek között különböző rázótesztek és hőmérsékleti tesztek elvégzésére. Külön figyelmet fordítunk termékeink valós üzemi tapasztalatainak begyűjtésére, a teher- és utasforgalomban lévő berendezéseink üzemi méréseinek elvégzésével.
A bővítés eredményeként a következő évektől a vasúti járművek fékrendszerének fejlesztésére, tesztelésére és gyártására a budapesti telephelyen kerül sor. A budapesti telephely, mint tudásközpont, tovább bővül, és immár a teljes fékrendszer kialakítására is képes lesz.
A közvetlen termelői-fejlesztői kapcsolat lehetőséget teremt olcsóbb, magasabb műszaki színvonalat képviselő termékek előállítására, növelve a vállalat versenyképességét.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka