Budapesten kap szobrot a bitcoin kibocsátója

Két profi szobrász kivitelezésében állítanak emléket a Bitcoin kibocsátójának, Satoshi Nakamotó­nak (ez egy fórumos név, a valódi név ismeretlen). A közös­ségi finanszírozásból készülő bronzszobor a budapesti Graphisoft Par­kban kap helyet, és ez lesz az első ilyen típusú alkotás a világon a kripto­valuta ismeretlen atyjáról.


Az alkotók, Réka Gergely és Gilly Tamás – a Bitcoin létrehozójának máig ismeretlen kilétére utalva – a szobor felszínét tükröződőre készítik, az alkotás másik érdekessége az lesz, hogy az életnagyságú alak kapucnit is kap, utalva az anonimitására és ezzel az internetes közösségre, de akár az Anonymous mozgalomra is.

A szobor állítói szerint azonban nem is a sosem felfedett személy a lényeg, hanem a legfontosabb maga a blokklánc-technológia, amely számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célba juttatásáig. „Van egy mondás, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Maga a gondolat a fontos, hogy egy igazságosabb, jobb pénzrendszert teremtsünk, amely decentralizált, független a bankoktól és az államoktól” – fogalmazott Györfi András ötletgazda. A magyar kezdeményezés nemzetközi érdeklődést is kiváltott: a többi között az entrepreneur.com,Fox News és számos szakmai oldal is hírt adott róla. A mintegy két hónap alatt gyűjtött több mint hárommillió forintból a szobor mellett még egy nemzetközi imázsfilm is elkészülhet, mely erősíti a jövőben a projektet.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka