Együtt egy jobb internetért

A pandémia új lendületet adott az internetes bűnözőknek: az FBI statisztikája szerint háromszorosára emelkedett a riportolt, azaz jelentett internetes bűncselekmények száma 2020-ban. Éppen ezért a Safer Inter­net Day (Biztonságos Internet Napja) 2021-es szlogenje a Together for a better internet lett.


A bankok nevében több mint 16 évvel ez­előtt regisztrálták az első adat­halász-tá­madást, az elmúlt években pedig szinte min­den nagyobb vállalat nevében elkövettek-elkövetnek támadásokat. Ráadásul a csalók is ravaszabbak lettek, ezért még több tudatosságra van szükségünk az online térben.

Felelősség­teljesen osszunk meg tartalmakat, ügyelve a láthatósági beállításokra. Minden esetben ellen­őrizzük a forrást egy-egy szenzációs hír megosztása előtt. Ezek ugyanis a leg­gyakrabban álhírek. Tudatosítsuk magunkban, hogy ha az interneten vásárolunk, és egy termék ára vagy az akció mértéke túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nagy eséllyel csalás. Ismerjük fel az adat­halász­levele­ket és oldalakat, és csak ellen­őrzött helyeken adjuk meg az adatainkat.

Amennyiben gyanús oldalt észlelünk, közös felelősségünk, hogy az ilyen oldalakat jelentsük a hatósá­goknak, például a Nemzeti Kiber­védelmi Intézetnek. Használjunk inter­netes vásárlások­hoz külön, kifejezetten erre a célra szolgáló bank­kártyát, mindig legyen limit és sms-értesítés beállítva. Minden eszközünkön legyen vírus­védelmi program. A pornós zsaroló­levelek pedig hamis fenyegeté­sek, semmilyen esetben sem szabad bedőlni nekik.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka