III. Innovációs Nap Miskolcon

November 24-én egész napos programmal várta a vállalati vezetőket és az innovatív ötleteikkel versenyző hallgatókat és fiatal kutatókat a Miskolci Egyetem.


A programot a Miskolci Egyetem Vállalati Kapcsolatok és Innovációs Igazgatósága, valamint a Konfuciusz Intézet közösen szervezte: Kínai ipari beruházások és beruházók Észak-Magyarországon címmel. A program keretében több helyszínen, több eseményre került sor.

Kerekasztal-beszélgetés kínai cégvezetőkkel.

A találkozón hangsúlyosan esett szó az észak-magyarországi térségbe települt kínai beruházókról, továbbá az egyetem és a cégek közötti kutatási együttműködésről. Az innovációs napon értékelték a tízmillió forintos összdíjazású hallgatói ötletversenyre beérkezett pályázatokat.

A Miskolci Egyetem innovációs ökoszisztémája alapvetően hozzájárul az észak-magyarországi térség fenntartható fejlődéséhez. Lényege a közös érdekek alapján megfogalmazott együttműködés, az oktatási-kutatási-fejlesztési tevékenység összefonódása azzal a vállalati, állami és önkormányzati szférával, amelyet az egyetem tudásvagyonával támogatni tud – hangsúlyozta a III. Innovációs Nap zárórendezvényén Horváth Zita, az egyetem rektora. Az intézmény és a gazdasági szereplők kölcsönösen előnyös kapcsolataira példaként említette a régió vezető vegyipari gyárával, a kínai tulajdonban lévő Wanhua–BorsodChemmel évek óta fennálló stratégiai partnerséget, amelynek köszönhetően vegyipari mérnökképzéssel bővült az egyetem oktatási palettája.

A 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00003 Tudástól az üzletig – Tudásvagyon hasznosítása a Miskolci Egyetemen című pályázat keretében megrendezett PoC (Proof of Concept) versenyen mérették meg ötleteiket a hallgatók és a fiatal oktatók. A tízmillió forint összdíjazású verseny zsűrije érdeklődéssel és megannyi hasznos gondolattal támogatta a kilenc csapatot.

Az ötletek közül négyet emelt ki és jutalmazott a zsűri:

Palla Péter, a Gépész és Informatikai Kar II. éves MSc-hallgatója Easy Ferment című ötletét. A hallgatót szenvedélyes, és a házi sörfőzés rejtelmeibe bevezető prezentációja alapján 3 millió forintos díjazásban részesítette. Az automatizált fermentációs rendszer műszaki kidolgozásával a felhasználók hatékonyabban és jobb minőségben tudnak sört főzni. A prototípus a piaci felmérések és tapasztalatok alapján elkészült, ezután következik a tesztelés.

Hallgatói ötletverseny – Palla Péter hallgató előadása.

Csernák Lili, az Anyagtudományi és Vegyészmérnöki Kar III. éves hallgatója a Bioremediáció című projekttel pályázott. Érdekesség, hogy Csernák Lili az elmúlt tanév versenyének abszolút győztese volt, és a mostani versenyre újabb ötlettel pályázott, mellyel ismét meggyőzte a zsűrit felkészültségéről és ötlete piacképességéről. A 3 millió forint támogatás a versenyen bemutatott prototípus továbbfejlesztésére fordítható.

Somogyi Dominik Martin, a Gazdaságtudományi Kar Marketing mesterszakos hallgatója az ECO POOL ötlettel versenyzett. Az ő ötletét is 3 millió forinttal jutalmazta a zsűri. Gazdaságos légkondicionáló rendszer projektjének ötletét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát képviselő zsűritag javasolta szellemitulajdon-védelemre.

Különdíjban részesült Pásztor István tanszéki mérnök (Gépészmérnöki és Informatikai Kar) az 5D Industries ötletével; ő az 5D esztergáláshoz fejlesztett billenő körasztalt.

Az ötletek kidolgozásában a Miskolci Egyetem a pályázókat továbbra is segíti.

A vállalkozói készségek fejlesztése és a startup vállalkozások indításának támogatása kiemelt cél az Egyetemi innovációs ökoszisztéma pályázatban, valamint a Miskolci Egyetem innovációs stratégiájában.•

A 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00003 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, az Egyetemi innovációs ökoszisztéma pályázati program finanszírozásában valósult meg.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka