Javultak az idősebbek digitális képességei

A koronavírus-járvány megjelenésével és a korlátozó intézkedések bevezetésével párhuzamosan érzékelhetően javultak az idősebb korosztály digitális képességei a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb felmérése szerint.


A reprezentatív kutatás egyértelműen megmutatta, hogy a pan­démia megjelenése óta a hatvan év fölöttiek körében is nőtt az igény a telefonáláson és SMS-küldésen túlmutató, adatforgalmat igénylő mobilkommunikációra.

A megkérdezettek válaszaiból kitűnik, hogy a nagymamák 82, a nagypapák 78 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, ám az idős nők mindössze 12, a férfiak 14 százaléka képes vagy lenne képes egyedül elboldogulni egy okostelefon funkcióival. A felmérés ugyanakkor kitér arra is, hogy az idős korosztály jó része még mindig régebbi generációs – 2G-s vagy 3G-s – telefonokat használ, éppen ezért az NMHH a honlapján tízpontos ajánlással segíti a mobiltelefonkészülék-vásárlás­ban a fogyasztókat, kitérve a többi között az átviteli sebességre, a kijelző méretére, felbontására, az akkumulátor által biztosított üzemidőre, a töltési módra és a jelszótárolásra. A hatóság külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a hazai mobilszolgáltatók mindegyikénél létezik elérhető áron olyan konstrukció, amelynél a népszerű üzenetküldő, audio- és videocset-alkalmazások által felhasznált adatmennyiség nem számít bele az adatforgalomba.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka