2015. július 10.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mobilitási jelentés

Az Ericsson legújabb mobilitási jelentése szerint 2020-ra a fejlett mobiltech­nológia használata általánossá válik az egész világon: az okostelefon-előfizetések száma várhatóan több mint kétszeresére nő, és eléri a 6,1 milliárdot, vagyis a világ népességének 70 százaléka használ majd okostelefont, és 90 százaléka él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett otthonban.


A jelentés érdekes megállapítása, hogy az érett piacokon a növekedés forrása az egy személyre jutó eszközök számának növekedése lesz. A fejlődő régiókban az új előfizetők számának emelkedése várható, mivel az okos­telefonok egyre megfizethetőbbé válnak.
Az okostelefonok számának folyamatos növekedése magával hozza az adathasználat növekedésének felgyorsulását: az okos­telefonok adatforgalma a becslések szerint 2020-ra a tízszeresére nő, és a teljes mobil adatforgalom 80 százaléka az okostele­fonokra tevődik át.
A hálózatba kapcsolható eszközök számának növekedése mögött elsősorban az alkalmazások és üzleti modellek bővülő kínálata és ezzel párhuzamosan a csökkenő modemköltségek állnak.

A mobil videóforgalom 2020-ig évről évre megdöbbentő mértékben, évi 55 szá­­­zalékkal növekszik majd, és az időszak végére a teljes mobil adatforgalom körülbelül 60 százalékát teszi majd ki. A növekedés elsődleges forrása a felhasználók preferenciáinak eltolódása lesz a videó streaming szolgáltatások irányába, valamint a videó részarányának növekedése az online tartalmakon belül, beleértve a híreket, a hirdetéseket és a közösségi médiát.

A fejlett mobil szélessávú piacok adatfogyasztásából egyértelműen kiderül, hogy a forgalom jelentős részét az előfizetők szűk köre generálja. Ezek a nagy adatfelhasználók az összes előfizető mindössze 10 százalékát képviselik, ugyanakkor ők adják a teljes adatforgalom 55 százalékát. A videó domináns szerepet játszik a nagyfelhasználók körében, ők naponta körülbelül egyórányi videót néznek, azaz hússzor annyit, mint az átlagfelhasználó.

Az európai országokban az elmúlt két évben csaknem kétszeresére nőtt az okostelefonok elterjedése a háztartásokban. Kelet-Európa fejlődő piacain a háztartásokban megháromszorozódott az okostelefon-penetráció. A nagyon fejlett piacokon, mint az Egyesült Királyság vagy Svédország, ez a szám már meghaladta az asztali számítógépekét.

A táblagépeket elsősorban az okostelefonokkal párhuzamosan használják, ezért ezek penetrációja is komoly növekedést mutat, a 2012-ben mért mindössze 18 százalékhoz képest 2014-ben már megközelítette az 50 százalékot.
Azokban az esetekben, amikor a mobi­li­tás fontos követelmény – például üzenetküldésnél és hanghívásoknál –, az okostelefon a legkedveltebb eszköz. Az európai internetfelhasználók mind gyakrabban használják játékra és a közösségi háló elérésére az okostelefonokat és a táblagépeket. A helyhez kötöttebb eszközök, például az asztali számítógépek és laptopok esetében a leggyakoribb tevékenység a netes böngészés, ami az európai internetfelhasználók 93 százalékára jellemző. Az online vásárlás és a közösségi média felkeresése pedig a második és a harmadik leggyakoribb tevékenység ezeken az eszközökön.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka