Tovább drágulnak a chipek

A már évek óta tartó chiphiány szinte minden elektronikai termék árát jelentősen meg­drágította. Ez a tendencia a jelek szerint tovább erősödhet, ugyanis a leg­elismertebb chipgyártók újabb áremelésre készülnek.


Ellátási nehézségek, lezárások, gyárleállások, megugró infláció vagy éppen geopolitikai feszültsé­gek – csak néhány olyan körülmény, amely érezhetően befolyásolta a chipgyártás teljesítményét világszinten.

A chipgyártók a bővítések ellenére sem győzik kielégíteni a piac elképesztő igényeit, a plusz kapacitások kiépítése pedig nemcsak pénzbe kerül, de nem megy egyik napról a másikra. A hírek szerint a Samsung ügyfelei akár 20 százalékos áremelést is tapasztalhatnak, és a világ legnagyobb technológiai cégének szilíciumot szállító chipgyártó vállalata, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is emeli az árait. Az érintett vállalatok kö­zött van az Apple, az NVIDIA és mások mellett az AMD is.

A chiphiány legnagyobb vesztese eddig a gépjármű­gyártás volt. Az egyre okosabb autókba ugyanis csúcskategóriás processzorokra van szükség, ezért az autógyárak már korábban is aközött dönthettek, hogy vagy felfüggesztenek bizonyos választható funkciókat, vagy teljesen leállítják az érintett modellek gyártását. Várhatóan a következő években ez a korlátozás a jelentős drágulás mellett számos új iparágban is érzékelhető lesz. Természetesen akadnak olyanok is, akik az üzletet látják a jelenlegi helyzetben: sok olyan kevésbé népszerű elektronikai eszközt halmoznak fel, amelyben van chip, és ezeket drágábban adják tovább netes portálokon.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka