Új szint a magyar nyelvi mesterséges­intelligencia-kutatásban

Elkészült magyar nyelvre is az első GPT–3 típusú mesterséges intelligencia, amely nemcsak jól szerkesztett mondatokat képes alkotni angol és magyar nyelven, de akár még fordítani is tud a két nyelv között.


A Nyelvtudományi Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói két, világ­színvonalon is jelentős nyelvmodellt fejlesztettek ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat infrastruktúra-fejlesztési pályázatán elnyert szuperszámítógépeken, neurális technológiát használó gépi tanulási algoritmusok segítségével. Az új rendszereket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett, a Mesterséges intelligencia és a magyar nyelv című rendezvényen mutatták be a nagyközönségnek.

Az angol és magyar nyelven egyaránt folyékony kommunikációra és szöveg-előállításra is alkalmas HILANCO-GPTX rendszer akár még programkódot is képes generálni. A fejlesztők a mesterséges intelligencia segítségével a betanítás folyamatához egy 102 milliárd szavas angol és egy 25 milliárd szavas magyar szövegkorpuszt használtak fel. A három hónapon át tartó gépi tanulás eredményeképpen létrejött nyelvi mesterséges intelligencia mindkét nyelven jól szerkesztett mondatokat képes alkotni, sőt akár még fordítani is tud a két nyelv között.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai az említett technológia segítségével és szuperszámítógép-rendszert használva elkészítettek egy, az előzőnél is nagyobb magyar nyelvű anyagon tanított nyelvmodellt, a PULI GPT–3SX-et is. Ez egy 32 milliárd szóból álló, csak magyar nyelvű szövegeket tartalmazó anyagon tanult magyarul.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka