Újragondolt présgép

Egy új elgondoláson alapuló hidromechanikus présgép megvalósításán dolgozik a C3D Kft. A cégtulajdonost, Recski Jánost a jelenleg futó érdekesebb projektekről és a jövőbeli tervekről kérdeztük.


Milyen profillal rendelkezik a C3D, miképp bővült, változott a portfóliója?

– Cégünk egy hagyományos gépészmérnöki tervezésekkel foglalkozó, megbízási alapon működő cégként indult 18 évvel ezelőtt, két fővel. Mára 36 alkalmazottunk van, és 25 tervezőmérnököt foglalkoztatunk. A tervezői tevékenységünk időközben végeselemes szimulációkkal, CAD rendszerek cégre szabott felhasználói oktatásával, CAD supporttal, mérnöki tanácsadással, valamint gyártással is bővült. Mérnöki szolgáltatásainkkal az ipar széles szegmensét támogatjuk, megrendelőink között vannak startup vállalkozások, a kis- és középvállalkozói szektorba tartozó cégek, valamint nagy multinacionális vállalatok is.

Minek köszönhető ez a produktivitás, sokoldalúság?

– Megrendelőink változatos feladatokkal keresnek meg bennün­ket. A fogyasztói termék kategóriától az egyedi gigantikus gépekig szinte mindenre volt már megbízásunk. Megbízásaink során, a megren­delő igényei szerint, részt tudunk venni a munkafolyamatok bármely szakaszában, például formatervezésben, koncepcionálásban, tanulmánykészítésben, prototípusgyártás-támogatásban vagy akár a kész, szériagyártási dokumentáció elkészítésében. A megrendelőink változatos szakterületei és a folyamatosan jelentkező új kihívások, új témák eredményeként széles körű tudás és tapasztalat halmozódott fel a cégünkben, és ez éberen tartja mérnökeink gondolkodását és kreativitását.

Ha egy mérnök olvassa ezt a cikket, miképpen tudná megszólítani, Ön szerint miért jó a C3D-nél dolgozni?

– Cégünknél a mérnökök nem ugyanazzal a részfeladattal vagy akár szakterülettel foglalkoznak éveken keresztül, hanem esetenként negyedévente kapnak újabb és újabb kihívásokat. A C3D Kft. alapítása óta folyamatos kapcsolatot tart fenn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Ennek a szoros együttműködésnek a részeként a cég szakdolgozat- és diplomatervtémák kiírásával, illetve szakmai előadások megtartásával támogatja az egyetemet. Az együttműködés keretében az egyetem oktatási folyamatába közvetlenül kerülnek be aktualizált ipari tapasztalatok, míg a C3D Kft. új munkatársai között is nagy számban jelennek meg az egyetem frissdiplomás hallgatói, akik még a diplomázás előtt ipari tapasztalatot szereznek a cégnél nyári gyakorlaton vagy gyakornoki feladatok révén. A nálunk pár év tapasztalatot szerző mérnökök széles szakmai spektrumon mozognak otthonosan, kreatívak, és a problémamegoldó képességük is kimagasló. Ők adják cégünk igazi értékét, az ő tudásuk és tapasztalatuk szükséges ahhoz, hogy a megrendelőink elégedettek legyenek szolgáltatásainkkal, és visszatérő ügyfeleinkké váljanak.

Jelenleg milyen érdekesebb megbízásaik vannak? 

– Munkáinkat és cégünk egész működését komoly titoktartási kötelezettség köti, hiszen megrendelőink fejlesztési feladataiban veszünk részt. Jelenlegi megbízásaink között van célgéptervezés, illetve gyártáshoz szükséges készülékek tervezése, végzünk orvostechnikai fejlesztési munkákat és munkagépfejlesztéseket is. Ezeken felül számos oktatási és support tevékenységet végzünk, a többi között nagy múltú multinacionális cégek részére is. Az ipari szegmensen kívül kutatási témákban is aktívan részt veszünk. A mérnök iroda 2007 óta szorosan együttműködik az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal, és ennek köszönhetően részt veszünk egyebek mellett egy nemzetközi, Franciaországban épülő fúziós reaktor tervezésében és Svédországban egy épülő neutronforrás vákuumcsőpajzsának a megtervezésében.

Honnan jött az új elgondoláson alapuló hidromechanikus présgép fejlesztésének ötlete?

– Cégünk kutatás-fejlesztését egy német öntödei ügyfél korábbi megbízása ihlette. A francia vasút számára olyan speciális alkatrészeket kellett volna gyártanunk, melyeket a rendelkezésünkre álló mechanikus présgépeinkkel nem tudtunk volna legyártani. Az új konstrukció egyesíti a hidraulikus és a mechanikus géptípusok előnyeit. A 300 tonnás présgépet 120 milliméter maximális löket, 22 kilowatt maximális teljesítményigény és 2 másodperces ciklusidő jellemzi. Egy ugyanilyen súlyú és kapacitású, hidraulikus elven működő présgépnek számottevően lassabb a ciklusideje.

Az új berendezés előnye a kisebb alapanyagigény és tömeg, kisebb fizikai méretek, az átalakított elrendezésből adódó rugalmasabb felhasználás, hosszabb élettartam, kisebb karbantartási igény és kisebb zajterhelés. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a termék reális konkurenciája lehet a jelenleg elterjedt típusoknak.

Hol tart most a fejlesztés, és milyen jövőbeli terveik vannak az új présgéppel?

– A fejlesztést egy kutatás-fejlesztési és innovációs pályázat keretében indítottuk el 2016 januárjában. Az első prototípust már legyártottuk, a második készítése jelenleg is zajlik. Szeretnénk, ha a szériagyártásra érett présgépek nemcsak a nagyüzemek számára jelentenének majd alternatívát, hanem a kisvállalkozásoknak is. Az új berendezésre időközben elindítottuk a szabadalmiigény-bejelentést is.

Milyen további ötletek megvalósítása folyik a C3D-nél?

– Kreatív mérnökeink folyamatosan rengeteg új ötlettel állnak elő. Idén januárban például egy egészségügyi eszköz fejleszté­sére adtunk be pályázatot. A jógaoktató bevonásával készülő úgynevezett gerinctornaszék célzottan edzi a vázizmokat és segíti a rehabilitá­ciót. Emellett egy harcművészeti ütő- és rúgófelület kidolgozá­sában is részt veszünk, mely a technika csiszolásában segíti majd a sportolókat. Úgy látom, hogy kizárólag a mérnökök kapacitása szabhat határt az ötleteknek.

Milyen jövőképet vizionál a C3D számára?

– Az ipari munkáink mellett fontosnak tartjuk az innovációban vállalt feladatainkat is. Célunk, hogy a hazai tervezés és gyártás területén egyre több piaci szereplő a cégünket keresse, ha akár műszaki problémával, szűk határidővel vagy speciális feladat elvégzésével kerül szembe. Legalább ennyire fontosnak tartjuk, hogy országosan minden, szakmájában folyton kihívást és változatosságot kereső és nyitott gondolkodású gépész tervezőmérnök kolléga tudjon a cégünkről – vagy akár dolgozzon is nálunk.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka