Atomreaktortól a biomasszakazánig

Soha nem tudta eldönteni, hogy kutató vagy fejlesztő legyen, ezért Harmat Péter, az ANTE Innovatív Technológiák Kft. ügyvezető igazgatója hol az egyiket, hol a másikat választotta, de leginkább mindkettőt.


Egy olyan cég élén áll, amely fontos meg­bízásokat kap a nemzetközi kutatások élvonalából. Mire a legbüszkébb?

– A Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) új építésű NEAT Time-of-Flight spektrométeréhez nyertünk el egy, az eddigieknél is jelentősebb megbízást. Az ANTE tudása méréstechnikában világszínvonalú ezen a területen, ezért kaphatta meg a HZB megbízását, mert ha felépül, a berlini neutronspektroszkópiai berendezés lesz az egyik legnagyobb a kategóriájában. A hatalmas, de még üres vákuumtartályába belépve úgy érezzük magunkat, mintha egy sci-fi filmben szereplő űrhajó gépházában járnánk. Igazi nagy dobás, hogy nemzetközi kutatásokhoz legújabb generációs eseményrögzítéses neutronszórási jelfeldolgozó rendszereket szállítunk Magyarországról, erre büszkék lehetünk, de az üzleti célunk az, hogy itthon is érdekes fejlesztéseket hajtsunk végre.

Szerelés alatt a Berlinben épülő nagyméretű neutrondetektor-kamra
Még most is vonzza a fejlesztői munka?

– Kutatóként kezdtem a pályámat, de mellette méréstechnikával is foglalkoztam, s miután céget alapítottunk, fejest ugrottam az üzleti életbe. Azután visszamentem kutatónak, és a stuttgarti Max Planck Intézetben eltöltött három év után létrehoztunk egy mobiltechnológiával foglalkozó céget a társaimmal, amit később eladtunk. Majd 2006-ban az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet vezetőit sikerült meggyőznöm arról, hogy érdemes a tudomány és az üzlet határterületén működő társaságot alapítaniuk. A kutatás és az ipar közti híd szerepének a betöltése volt a célunk. Magyarországon működő vállalkozások részére ma is magas szintű fejlesztéseket végzünk. Az anyaintézetünktől pedig átvettük egy különleges, szilícium-nitrid alapú szerkezet kerámia gyártását, amit havi rendszerességgel szállítunk egy hazánkban is jelen lévő világítástechnikai eszközöket gyártó világcégnek, robothegesztéshez. Ipari konzultációval kezdtük a tevékenységünket, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy aztán rábukkanjunk olyan területekre, ahol érdekes technológiai fejlesztéseket is végezhetünk. Aztán a neutronszórási elektronikák fejlesztésébe a debreceni MTA Atommagkutató Intézetének szakmai támogatásával vágtunk bele. Az azóta megszerzett tudás és tapasztalat nagyban hozzájárult, hogy Kínától Berlinig ilyen nagy jelfeldolgozó és vezérlőrendszereket szállíthatunk.

Márpedig ha egy cég jól teljesít nemzetközi színtéren és készen áll arra, hogy magyar projektekben is részt vegyen, akkor érdemes velük dolgozni?

– Pontosan. Most fejlesztettünk például egy különleges fogorvosi tömőanyag-adagolót, amelynek a kinyomástechnikája szabadalmaztatható. Egy másik érdekes hazai projektben is részt veszünk, abban kazánok vezérlésével foglalkozunk. A feladat egy faapríték, biomassza-tüzelőanyagon alapuló kazáncsalád kifejlesztése. Közösségi célú, 100-150 kilowatt teljesítményű kazánokról van szó, önkormányzati fenntartású művelődési házak, rendelők vagy iskolák számára. A fejlesztésnél elvárás, hogy teljesen automata, égés szempontból is nagyon jól szabályozott, megbízhatóan működő kazánt építsünk. Megbízható kazánokat lehet találni a piacon, de iszonyatosan drágák, és magának a fapelletnek az előállítása sem olcsó, hatalmas professzionális gépekre, erdőgazdaságra, faiparra van hozzá szükség. Mi egy jellegzetesen a magyar viszonyokhoz igazodó, nem túl drága megoldást szeretnénk, amihez házilag, egy-egy önkormányzat eszközeivel is elő lehet állítani faaprítékot. A környezet rendbetétele, fák megnyírása során helyben keletkezett, felaprított nyesedék a szárítás után tüzelőanyagként felhasználható, ha van egy erre megfelelő kazán. Úgy gondoljuk, hogy garanciát is csak akkor lehet majd a kazánokra vállalni, ha azok internetre vannak kötve. Ez fontos a gyors hibaelhárításhoz is üzemzavar esetén, de a központi szerverre folyamatosan küldött adatokból az is kiderül, hogy rendeltetésszerűen volt-e használva.

Ki akar majd egy ilyen „árulkodós” kazánt vásárolni?

– Ez ellenőrzési lehetőséget is jelent a tulajdonos számára, hiszen az ő érdeke, hogy a kazán jól működjön.
Mivel nukleáris jelfeldolgozó egységeket szállítottunk a világ kutatóreaktoraiba, az évek során olyan tudás halmozódott fel az ANTE-nál, amit alkalmazni tudunk a hazai fejlesztéseinknél is, például a kazánvezérlésnél is lehet használni az eseményrögzítéses technikánkat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka