Kevés lány választ műszaki pályát

A pályaválasztás legtöbbször már a középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – ezt állapította meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása.


A független, integrált telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató ezen szeretne változtatni, ezért a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szakmai partnerségével középiskolás lányoknak indít ingyenes tehetségprogramot.

MérnöknőMérnöknő (Forrás: freepik.com)

A STEMpowered by CETIN elnevezésű program legfőbb célja, hogy a pályaválasztás előtt álló, 11. évfolyamos lányoknak olyan alternatívát mutasson, amelyre ritkán, vagy egyáltalán nem gondolnak, és segítsen az előttük álló korlátok lebontásában. Az ingyenes program a matematikai készségek és digitális kompetenciák fejlesztésén túl a természettudományos területek összekapcsolásával mutatja meg a STEM- (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) szakmákban rejlő izgalmas lehetőségeket. Emellett segítséget nyújt a pályaorientációban, kiegészíti a tanórai munkát, elmélyíti az ott szerzett tudást, és sikerélményhez juttatja a benne részt vevő tanulókat.

„Magyarországon a nők aránya a foglalkoztatásban 45 százalék fölötti, a technológiai területen viszont nem éri el a 14 százalékot. A NaTE szakmai segítségével indított programmal ösztönözni szeretnénk a nők karrierépítését a műszaki, technológiai szakmákban” – jelentette ki Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezér­igazgatója.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka