2011. június: jegyzet, portré, nanotechnológia, biotechnológia, innováció, disszemináció, egyetem, paragrafus, zöldkörnyezet, hulladékgazdálkodás
2011. június 6.

Szerző:
Bubrik Gáspár

Magyar Innovációs TechShow 2011

Kilencven pályaműből, a szakmai zsűri dön­tése alapján, 21 hazai fejlesztéssel és az azokhoz kapcsolódó infor­má­ciókkal ismer­kedhetett meg az a több mint nyolcszáz regisztrált látogató, aki részt vett a harmadik alkalommal megren­dezett Magyar Innovációs TechShow kiállításon. A leginnovatívabbnak járó közönségdíjat a WebCam Laboratory fejlesztés, illetve a fej­lesztőcsapat kapta.


A Magyarország leginnovatívabb találmányai – egy helyen koncepció jegyében az űrtechnológiában, az orvostudományban, az újmédia-alkalmazások területén, a sportban kifejlesztett, csúcstechnológiát jelentő tárgyakat és alkalmazásokat mutattak be „élőben” is azok a kiállítók, akik nyertes pályamunkáikkal bekerültek a Magyar Innovációs TechShow (MIT) kiállításra.

Hőmérsékletmérő kamera és kiszolgáló rendszer

Hazánk legnagyobb innovációs seregszemléjén nemcsak látható volt, hanem ki is lehetett próbálni például a webkamera-laboratóriumot, a kutató-mentő robotrepülőt, űrszondát, online emlőtumor-diagnosztikát, a mobiltelefonos közlekedési jegyet, az óriás 3D-s holografikát vagy a sportban használatos labda adatait mérő intelligens kaput. A 21 újdonság közül idén a WebCam Laboratory elnevezésű internetes kamera-laboratórium kapta a leginnovatívabb fejlesztésnek járó közönségdíjat. A WebCam lehetővé teszi, hogy bármilyen egyszerű, hétköznapi webkamerával érdemi természettudományos megfigyeléseket és méréseket végezzenek. Az újdonság abban rejlik, hogy a drága laboratóriumi felszerelések helyett egyszerű webkamerával is el lehet végezni a legkülönfélébb méréseket az oktatásban és – bizonyos esetekben – az iparban elvárt pontossággal.

Vaszari Zsolt, az Intellisense Zrt. igazgatója
a WebCam Laboratory fejlesztéséért vehette át a leginnovatívabbnak járó közönségdíjat

Az elismerést Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár adta át a találmányt fejlesztő Intellisense Zrt. vezetőjének. Köszöntőjében az államtitkár kifejtette: új szövetségre léptünk az innovációs szervezetekkel azzal a céllal, hogy aki tehetséges, okos és kreatív, az megtalálja a számításait itthon is. „Bízom abban, hogy ez a közönségdíj elősegíti majd ezt”, mondta az államtitkár a díjátadó ünnepségen. Hozzátette: előzetesen nem gondolta volna, hogy az Innovációs TechShow ilyen sok érdeklődőt megmozgat. Ez talán annak az előjele, hogy nem volt hiábavaló a törekvés: teret és helyet biztosítsunk a leginnovatívabb magyaroknak. A jövőben is ehhez hasonló kezdeményezésekkel segítjük a hazai innovációt.
A fővárosban, a Millenáris Park Jövő Háza kiállítócsarnokában megrendezett seregszemle azzal vált nemzetközivé, hogy a soros magyar európai uniós elnökség hivatalos programja is volt, kapcsolódott a Budapesten megrendezett – a kutatás-fejlesztés legújabb eredményeit is bemutató – Future Internet Week rendezvénysorozathoz. Így számos külföldi szakember a magyar innovátorok újdonságait is megismerhette, a kiállítók látványos – VJ show kíséretében – rövid versenyprezentációk keretében mutathatták be fejlesztéseiket és találkozhattak kockázatitőke-befektetőkkel is.
A MIT jó alkalom volt arra is, hogy erősítse azt a kormányzati törekvést, amely szerint mielőbb el kell érni, hogy szoruljon vissza az „agyelszívás” jelensége, és a magyar tehetségek itthon is érvényesülhessenek, mert az országnak szüksége van a kreatív gondolkodásra és a társadalom érdekeit szolgáló különleges ötletekre. A kreatív energiák az infokommunikációban hasznosíthatók a leggyümölcsözőbben, ezért ezen a területen nagyobb hangsúlyt kell fektetni az innová­cióra és a digitális evolúciót felgyorsító kutatásokra, összegezte a MIT jelentőségét Nyitrai Zsolt.
Pukler Gábor, a MIT-et szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke úgy véli, hogy Magyarország legnagyobb technológiai kiállítása új korszakot nyithat a hazai innováció életében.•

A Magyar Innovációs TechShow szervezői
Az Innovációs TechShow-t 2009-ben rendezte meg először a Mobilitás és Multimédia Klaszter azzal a céllal, hogy a leginnovatívabb magyar fejlesztések a szakmai közönség mellett a nagyközönség számára is bemutatkozhassanak.
Az idén harmadik alkalommal, a Jövő Házában megtartott rendezvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) szakmai együttműködésével, továbbá a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, valamint a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával jött létre, és nyolcszáznál több regisztrált résztvevő kereste föl.
Az MMKlaszter a hazai mobil- és multimédiás technológiák szereplőinek és kutatás-fejlesztői kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben, és hazánk legjelentősebb akkreditált, innovációs klasztere, amely jelenleg több mint 70 tagot számlál. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy innovációmenedzsmenttel, forrásszervezéssel segítse a tagok fejlesztéseinek piacra kerülését.
Az MMKlaszterben jelenleg csaknem 30 innovációs projekt megvalósítása zajlik, ezek összértéke mintegy nyolcmilliárd forint.

 
Innotéka