2013. december 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mobil kívánságok

A karácsonyi bevásárlás jó esetben átgondolt akció, akár több szakaszra bontva. Rosszabb esetben azonban – és egy nem reprezentatív felmérés alapján állítható – nemritkán kapkodás, igényfelmérések sorozatának bizonytalan kiértékelését követő pénz­­ki­dobás. A legvonzóbb és egyben legköltsé­gesebb ajándékok kétségkívül az elektronikus készülékek, közülük is a legújabb, legtöbbet tudó digitális eszközök.


Véletlenül sem szeretnénk ötleteket adni a bevásárláshoz, csupán összeszedtünk néhány dolgot, aminek mi örülnénk. Korra, nemre, munkakörre való tekintet nélkül, szubjektív alapokon.
Állandó a listán a tablet és a telefon, hogy a kínálatból melyik a legjobb, arról megoszlanak a vélemények. Szerencsére egyik esetében sem kettő közül kell választani…

A tableteknél az Apple iPad, a Samsung Galaxy Note, a Google Nexus és – elfogultság miatt – még a Sony Xperia Tablet Z került szóba. A „győztes” pedig érdekes módon a Sony lett. Igen, ezúttal a külcsín döntött, mert az Xperia Tablet extravékony és ultrakönnyű. Fekete színű, kényelmes a fogása, és ha van türelmünk hozzá, ugyanolyan csillogóra tisztítható a kijelzője, mint a többi tableté. A tisztítás már a telefonoknál is utálatos dolog, érdemes céleszközt bevetni, később még ejtünk erről néhány szót.

Az Xperia Z tagadhatatlanul szép lett, jó választás volt telefontestvéréhez hasonló külsővel útnak indítani. A legszigorúbb tesztelők is elismerően nyilatkoztak a külsejéről, ezzel együtt a strapabírásáról és kiváló folyadéktűrő képességéről. Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy nemcsak cseppálló, hanem egyenesen vízálló a készülék. Milyen jó ez, ha például beleesik a hóba… A szögletes keretnek és a jól kimért távolságoknak hála, fogni is kényelmes, alig 7 milliméter vastag(!), a súlya pedig 495 gramm. A kijelző 10,1 hüvelykes, a felbontása 1920 × 1200 képpont, és mivel a telefonos megoldást továbbfejlesztették, erős színeket és kontúrokat láthatunk. Elő- és hátlapi kamera, microUSB, microSD pontok, hangerő-szabályozó, LED világítás mind-mind helyet kapott rajta. A háta kissé gumiszerű, de nehezebben piszkolódik. Bár ajándékként a külső erősen dominál, a Z leendő tulajdonosának nem kell majd szégyenkeznie a belső miatt sem. Négymagos processzor gondoskodik a gyors élményekről, a memória akár 32 GB is lehet, és ugye, pluszlehetőségként ott van az említett microSD kártya is. A szoftver természetesen Jelly Bean. A fa alatt van a helye.

A telefonok között már komolyabb a verseny, így maradt a jól bevált döntő szempont: a külső megjelenés. Ajándékba amúgy is a legszebbet szeretné adni az ember, és tegye a szívére a kezét az, aki pontos technikai paraméterek garmadájával a fejében megy vásárolni. Fel lehet – és kell is – készülni, de azért a végén mégis csak az dönt, hogy melyiket jobb megfogni, melyikre jobb ránézni, és hogy melyik mutat jobban az asztalon…
A telefonok mezőnyében rengeteg „versenyzőnk” volt az Apple-től kezdve az LG-n át Blackberryig, sőt a Nokia és a Samsung, a HTC és a Google Nexus is képviselteti magát. A kategória szubjektív megmérettetéséből – a külső mellett az árakat is figyelembe véve – végül a HTC Desire 601 került ki győztesen. Mivel az ár valószínűleg a telefonok esetében is változni fog a decemberi dömpingben, vagy legalábbis remek kapcsolódó szolgáltatásokat értékesítenek mellé, érdemes lesz kicsit jobban felmérni a szolgáltatókat, boltokat.

A HTC Desire 601 egyike azoknak a divatos telefonoknak, amelyek a hipernettel is tudnak mit kezdeni. Vagyis, a Qualcomm® Snapdragon processzornak köszönhetően nem esnek le a 4G LTE sebességű kapcsolatról. Igazából az adatforgalom kezelése és a multimédiás eszközök, ezen belül a hangminőség meggyőző még: két előlapi hangszóró gondoskodik arról, hogy akár játék alatt is minden hangot tökéletesen halljunk. Természetesen a sok saját fejlesztésű alkalmazás is lényeges: a Media Link HD, ami vezeték nélkül megosztja a tartalmat HD TV-re; a HTC Share-rel könnyen megoszthatunk bármit, amit a fotós-videós alkalmazásokkal készítünk; a Blinkfeed funkcióval teljesen testre szabhatjuk a kezdőképernyőt, és így tovább. Arról nem is beszélve, hogy az új telefonra lényegesen egyszerűbb áttenni a tartalmat (névjegyeket, médiát, üzeneteket), a beállítás is gyorsabb például számítógépről. Nem olcsó készülék, de az egyes szolgáltatók különböző csomagokban értékesítik, érdemes lehet megnézni néhányat.

Továbblépve a szórakoztatóelektronika területére, szintén két alapterméket kerestünk: televíziókat és hifiket.
A televízióknál meglepő módon nem egy „igazi” tévé nyert. A projektorok ugyan alapvetően nem szálltak versenybe, de a kép­ernyőméret és az ár arányát tekintve költséghatékonyabb beszerezni egy kiváló projektort, mint egy hatmilliós televíziót. Már amennyiben a kivetítő mérete is lényeges, mert ha a televízióhoz kapcsolódó többletszolgáltatások fontosabbak, akkor vitán felül egy Smart tévé nyerne. Ám itt most nem az volt fontos, így, ha nem is abszolút győztesként, de egyértelműen kiemelkedett az LG PB60G hordozható LED mikroprojektora, amely akár egy női táskában is elfér prezentáció előtt, vagy segít létrehozni az ágyban tévézés igazi luxus verzióját, amikor, idézem: „a plafonra vetített képet kellemes nyakbiccentéssel nézheti az ember”.

Valóban kicsi, 158 × 130 × 33 milliméter és 600 gramm. A lámpa élettartama viszont 30 ezer óra – ez évekre elegendő lehet –, az 1 wattos hangszóróval akár ki is hagyhatjuk külső hangszórók csatlakoztatását. USB port teszi lehetővé a könnyű csatlakozást a tartalomhoz, vagyis egyéb eszköz nélkül is használható, nem szükséges laptoppal vagy tablettel összekötni. Emellett 3D-, kép- és színkorrekció-képes, ellátták Office-fájl-nézegetővel, és távirányítható. A képe éles, ha pedig állandó jelleggel egy helyen tervezzük használni, érdemes akár a falat is előkészíteni a megfelelő festékkel. Tikkurila vagy Screen Goo festékkel tökéletes mozifalat készíthetünk, költséghatékony és házilagosan is kivitelezhető, hiszen úgy kell vele dolgozni, mint a normál akrilfestékekkel.

Zenehallgatás ügyben kifejezetten a mobilitásra törekedve kutattunk, és olyat találtunk, ami egy csapásra lezárta a versenyt a résztvevők között. Csupán egy hangszóróról van szó, de vitathatatlanul egyszerűbbé teszi az életet. A JBL Soundfly BT vagy Air. Utóbbi az Apple termékekhez passzoló kicsit drágább változat, de a BT, vagyis a Bluetooth verzió is kompatibilis az iPod, iPhone stb. eszközökkel. A JBL cég egyébként azoknak lehet ismerős, akik a hangtechnika vagy az autó-hifik világában járatosabbak. Összeállításunkba azért került ez a termék, mert oly módon ötvözi a mobilitást a vezeték nélküli élménnyel, ami „egyszerű” hangfalak esetében nemigen megszokott. Adott egy kellemesen kialakított hangszóró, amely közvetlenül kapcsolható az elektromos hálózatra, vagyis a hátulján van a csatlakozó, amivel bedugható a falba. Már a tápvezeték hiánya is megér egy örömsóhajt, de mivel egyéb kábel sem szükséges a használatához, tulajdonképpen bárhova elhelyezhető a térben. A Bluetooth kapcsolat gyors és tiszta, és maximum 30 wattos teljesítménnyel és ingyenes kiegészítő alkalmazásokkal, valamint a különböző dugaljszabványnak megfelelő adapterrel kapható. Tökéletes azok számára, akik folyamatos mozgásban vannak a házban, lakásban, irodában, vagy egyszerűen csak extra hangzásra vágynak. Nincs más feladat, mint egyik dugaljtól a másikig vinni magunkkal a zenét.

Végül pedig nem ajándékba, de ajándék mellé ajánljuk a meg­felelő tisztítóeszközöket is. Többek egybehangzó véleménye szerint is őrjítő, hogy a telefonokat, tableteket, vagyis az érintőképernyős felületeket képtelenség rendesen letörölni. Valami csík, pötty vagy egyéb mindig marad rajtuk. Ezek ellen már több megoldás is létezik. Ilyen például a Philips egészen komolyan vett törlőkendője, amely szöszmentes, mikroszálas, mosható és többször használható. Ráadásul léteznek azok a kis négyzet alakú valamik, amik a készülékek hátára tapasztva várják a bevetést. Érintőképernyő-tisztító néven a szaküzletekben vagy mobilszolgáltatóknál sokféle közül választhatunk. Ezt a tisztítást egyébként a szemüvegesek oldhatják meg a legegyszerűbben: bizonyított, hogy a szemüvegtörlő kendő az érintőképernyőknek is megfelel, a beszerzése pedig nem nagy kunszt – szemüveg nélkül sem.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka