Többmilliárdos támogatás a jövő kutatóinak

Mintegy nyolcmilliárd forintot költ a PhD-képzés és a tudományos életpálya támogatására az országosan egyedülálló Kiválósági PhD-ösztöndíjjal és kiegészítő támogatással a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debre­ceni Egyetem. Emellett professzori ösztöndíjat is létrehozott a fenntartó alapítvány – számolt be a témában tartott sajtótájékoztatóról az egye­tem sajtóközpontja.


A Debreceni Egyetem épületeA Debreceni Egyetem épülete

A Kiválósági PhD-ösztöndíjat a doktori képzés ideje alatt, de legfeljebb hat féléven keresztül kapja az államilag támogatott nappali képzésben részt vevő, teljes munkaidős állással nem rendelkező doktorandusz hallgató. Ezt a támogatást évente tizennyolc PhD-hallgató kaphatja meg. A képzés első két évét követően a kuratórium bizottsága választja ki azokat, akik részesülhetnek a támogatásból. A nyertes pályázók először havonta 100 ezer forintot kapnak, az első vizsga után pedig további 110 ezer forint támogatásban részesülhetnek. Ehhez vállalniuk kell, hogy a Debreceni Egyetemen fognak dolgozni a jövőben.

Az alapítvány professzori ösztöndíjat is létrehozott, és Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Professzora címet is alapított az oktatói és tudományos tevékenység ösztönzésére, valamint annak érdekében, hogy a 70. életév betöltése után is példamutató és követendő aktív utánpótlás-nevelő és fejlesztő tevékenység legyen a Debreceni Egyetemen. A programnak maximum harminc, pályafutása végén járó, de az utánpótlás-nevelésben még eredményes szakember lehet a részese.

A PhD-hallgatók képzését az alapítvány mellett az egyetem is új formában, kiegészítő ösztöndíjjal támogatja.

A négy elemből álló programban a fenntartó alapít­vány öt év alatt 650 millió forinttal támogatja a professzorokat, a kiválósági PhD-program öt év alatt 500 millió, az egyetemet érintő kiegészítő hozzájárulás ugyanennyi idő alatt 2,5-3 milliárd forint hozzájárulást jelent, a korábban elindított tudománytámogatási program pe­dig négymilliárd forintot tesz ki.

Az új ösztöndíjrendszer már idén nyáron elérhető lesz, és a jelenlegi PhD-hallgatók is élhetnek a lehetőséggel.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka