2017. október 6.

Szerző:
Szépvölgyi Zsolt kereskedelmi igazgató

Tűzálló kompozit méhsejt panel alkalmazásai

Az 1991-ben alakult Kompozitor Kft. profilja a nagy szilárdságú, hőálló kompozitok (üveg-, szénszállal vagy egyéb szálakkal erősített műgyanták) területe. A cég filozófiája, hogy csak olyan fejlesztésekkel foglalkozik, melyek világviszonylatban is újak.


Így született meg a kompozit anyag­ból készült Furan­Flex kéménybéléscső, amelyet saját szabadalom alapján fejlesztünk és gyártunk, illetve partnereinken keresztül értékesítünk Európában és Észak-Amerikában. Ennek alapanyaga egy adalékokkal módosított, fenolalapú gyantával impregnált, több rétegből álló, üveg- vagy más szálakkal erősített, nem teljesen kikeményített műgyanta, szakmai nevén prepreg. Kikeményített (térhálósított) állapotában nagy szilárdságú szerkezeti anyag, a mű­gyantából készült kompozitok között egyedülálló. Hő- és lángállósága mellett kiváló a korrózió- és vegyszerállósága is. Nem ég, füst képződése minimális, és az egészségre ártalmatlan. A három vagy négy egymásra préselt műgyanta réteg vastagsága 1-2 milliméter. Az 1000 °C hőmérsékletű szúrólángnak 120 percig ellenáll.

A még lágy, feltekercselt prepreg anyagot fából készült lapokra (hozzáadott ragasztóanyag nélkül) préselve és hővel kikeményítve (térhálósítva) olyan szendvicsszerkezetet kapunk, ahol a fa-műgyanta lapok vastagsága 1-4 milliméter. A falapok felületét a rápréselt kompozit réteg megvédi a külső vegyi hatásoktól, tűzállóvá teszi, és nagyságrenddel növeli a szilárdságát. Ilyen rétegrend található a többi között a Gresham-palota tűzgátló ajtóiban és a kisföldalatti szerelvényeiben.

Hajlításra alkalmazott panelek esetében a nagy merevséget és a kis tömeget (súlyt) úgy lehet elérni, hogy a panel belső anyaga nagy nyomószilárdságú, könnyű alumínium méhsejt. Ennek mindkét felületén üveg- vagy más szálakkal erősített prepreg műgyanta réteg van. Ezt nem ragasztással, hanem a prepreg réteg sajtolásával lehet nagy szilárdsággal rögzíteni. Az így készült panelek tulajdonságai:

  • korrózióálló,
  • könnyű,
  • mindkét oldala sima,
  • tűzálló (1. kép),
  • festhető.

A panel megnevezése HoneyKomp méhsejt panel.

1. kép. A HoneyKomp méhsejt panel az 1000 °C-os szúrólángnak is kiválóan ellenáll

Építőipari felhasználás

Az épületek külső-belső felületeinek díszburkolatához használt márványlapok tömegének és árának mérséklése méhsejt panelek felhasználásával megoldható. A 10-15 milliméter vastagságú márványlapok a legkisebb ütésre vagy tűz hatására eltörnek. A vágott márvány vagy egyéb kövek hátsó oldalára ragasztott műgyanta szendvics panel megnöveli a szilárdságot, kismértékben rugalmasságot is biztosít a burkolatnak. Tűz esetén azonban az erre a célra alkalmazott epoxi alapú ragasztóanyag, valamint a méhsejt panel elvesztik szilárdságukat, a kőlapok pedig lehullanak.

A HoneyKompra egy márványpaneleket gyártó cég (EDM-Paris) figyelt fel, mert így lehetségesnek találta az egyes épületekben előírt EN13501 szabvány szerinti A2-es tűzállósági besorolás elérését.
A közös fejlesztés során az alábbi eredményeket sikerült elérni:

  • A kőlapokat az 1000 °C-os hőmérsékletnél is 1 órán keresztül megtartó ragasztó neve Marfix+. A szobahőmérsékleten (az EN 2243-4 szerint) mért tapadás meghaladta 2 MPa értéket. A HoneyKomp fedőlemezeinek színe fekete, ami a vékonyított márvány­lapon keresztül kissé átlátszik, beszürkíti fehéres színét. Ennek kiküszöbölésére figyelemmel kell lenni a ragasztó színére, és olyan világos gyantarendszert lehet csak használni, amely a különböző kövek árnyalatát, mintázatát nem módosítja.
  • A panelek felerősítése a falra épített fémváz és a burkolat hátoldalára rögzített sínek egymásba csúsztatásával történik. A szerelést a panelek adott pontjaiban kiálló menetes rudak, úgynevezett inzertek segítik. E menetek be­építéséhez a méhsejt panelba lyukat fúrnak, abba helyezik el az inzert rúd „talpát”, majd a lyukat kiöntik hőálló műgyantával. Az inzertek kihúzó erejét az EDM által megadott értékre fejlesztettük.
  • A tűzállósági vizsgálatokat az ÉMI (Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) végezte. Miután a HoneyKomp – Kőlap falburkoló technológia (2. kép) a sarokteszten (EN 13823) és az égéshővizsgálaton (EN 1716) is teljesítette a követelményeket, a kifejlesztett rendszer megkapta az EN 13501-es szabvány szerinti A2-es tűzállósági besorolást.
2. kép. Különböző HoneyKomp kőlap burkolatok

Vasúti felhasználás

Az alumínium méhsejt paneleket széles körben alkalmazzák vasúti szerelvények gyártásakor, belső szerkezeti elemként. Falburkolatok, térelválasztók és födémek is készíthetők ilyen szerkezetekből. A mindkét oldalán két kompozit réteggel készült HoneyKomp panelek mechanikai és tűzállósági vizsgálatai a francia Alstom cég vasúti sze­relvényeinek járólapjaként való felhasználásához szükséges kritériumai szerint történt.

2016-ban a MÁV-Start FMK–008 jel­zésű, saját gyártású mérővonatának födémszerkezete készült HoneyKomp panelekkel, a famagos panelekhez képest jelentősen kisebb súlyának köszönhetően (3a, 3b kép).

3a, 3b kép. HoneyKomp burkolatok a MÁV-Start mérővonatában

Az ismertetett példákon keresztül jól látható, milyen széles körben elterjedt napjainkban a szendvicsszerkezetű panelek alkalmazása. A Kompozitor Kft. által kifejlesztett termékek a könnyű, de nagy szilárdságú panelek tűzállóságát is javítják.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka