2023. szeptember 7.

Szerző:
Szegedi Imre

Bemutatni a természetet

A kisvárosi általános iskola és a szintén kisvárosi gim­ná­zium fizika-, kémia- és biológiaszertára súlyos titkok tárháza volt. Az egyik sarokban igazi emberi csontváz állt, a polcokon kitömött állatok, nehéz üvegekben különleges vegyületek, mindenféle mérőeszközök sorakoztak. Gyakorta kísérleteztünk, vagy a szaktanár kísérletezett, ha veszélyesebb bemutató ígérkezett. Utólag azt hiszem, a jogásznak készülők sem aludtak ezeken az órákon, és talán életre szóló élményt szereztek a természettudományokból. Olyan élményeket, amilyeneket másutt nem gyűjthettek be.

A szaktantermeket akkoriban nem laboroknak nevezték, de talán nem is a megnevezés a fontos, hanem az ott folyó munka. Ezek a helyek manapság laborok, de a feladatuk ugyanaz, mint egykoron: bemutatni a természet sokszínűségét. Olyan időszakban, amikor ez a szépség egyre kevesebb fiatalt varázsol el. Ezért örvendetes, hogy szeptembertől több mint egy­milliárd forintból újul meg huszonnégy középiskolai diák­labor a Selye János Diáklabor Hálózat kiépítésének részeként. A fejlesztések révén szeretnék gyakorlati eszközökön keresztül felkelteni a fiatalok figyelmét a kutatói pályák iránt. A cél az, hogy minél korábban, minél szélesebb körben elérhetővé tegyék a fiataloknak a legújabb innovációs eszközöket, és bemutassák a legújabb tudo­mányos eredményeket.

A jó példák kellenek, a húzóhelyek sokat lendíthetnek egy adott közösségen, de nem csak huszonnégy meg­újulásra váró labor van az országban. Mindenütt biztosí­tani kell a hétköznapi csodákat, és nemcsak a kutatói pályára készülőknek, hanem minden diáknak.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka