2023. december 6.

Szerző:
Szegedi Imre

Mozaikos szerkezet

Decemberben karácsonyfák százezreit árulják ország­szerte, de ezek kivágása nem okoz érdemi veszteséget a hazai természetvédelemnek, mert a tűlevelűek karácsonyfa-ültetvényeken növekedtek. Januárban begyűjtik ezeket, és irány a szemét­égető. A hazai természetvédelem számára nem ezek az ültet­vények jelentik az értéket, hanem a gyepek, a vizes élőhelyek.

Európában egyedülálló értékként az ország területének bő negyede természetközeli állapotban maradt meg. Ez a terület nem egybefüggő, hanem mozaikos szerkezetű, és állandó beavatkozást igényel. Ezt a munkát végzi a tíz hazai nemzeti park több mint 1200 munkatársa. A természeti állapot javításához a nemzeti parkok mintegy 38 milliárd forint uniós pénzt használtak fel, és több mint százezer hektáron fejlesztették-fejlesztik a természeti környezet állapotát.

A beruházások kétharmada klasszikus élőhely-rekonstrukció, amelynek újabb kétharmada vizesélőhely-rekonstrukció. A védett gyepeket országszerte 14 ezer őshonos magyar haszon­állat segítségével tartják karban. Magyar szürke szarvasmar­hák­kal, magyar házi bivalyokkal, rackákkal és cigája juhokkal. Látványosságnak is nagyszerűek ezek az állatok. Nem csoda, hogy a nemzeti parkok a magyar ökoturizmus fellegvárai: a hazai több mint hétszáz ökoturisztikai létesítmény mintegy felét a nemzeti parkok tartják fenn.

Értékeink tehát vannak bőséggel, megőrzésük a mi feladatunk. Reményre ad okot azt hallani, hogy a gazdaság fejlesztése mellett erre is jut idő és energia, hiszen nem pusztíthatjuk el a természetet. Ez mindannyiunk érdeke.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka