2023. június 8.

Szerző:
Szegedi Imre

TRendben vagyunk

Hihetetlen, hogy az idei már a 24.! Az ország legnagyobb kulturális rendezvényéről, a Múzeumok Éjszakájáról van szó. A kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlat­vezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek, hogy felejthetetlenné tegyék június 24. estéjét, éjszakáját.

Az idei szlogen: TRendben vagyunk. Azaz, a múzeumok haladnak a korral. Többet, újat akarnak adni elsősorban a fiataloknak, akiknek nem elegendő a vitrin mögé rejtett tárgy meg az az általában tájékoztatásnak szánt rövid szöveg. Ha nincs látvány, vizuális többlet, unott arccal ténferegnek a termekben, és a pokolba kívánják az egészet. A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy az ő érdeklő­désüket is felkeltse a közgyűjtemé­nyek, kiállítóhelyek iránt.

A tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogyan váltakoznak a trendek, miként követik újabb és újabb hullámok egymást, miközben mégis van, ami örök. Alapvető kérdés, hogy vajon van-e ideális állapot, ami minden korosztálynak kínál valamit, vagy ez utópia?

Az audiovizuális eszközök használata nem mindenható, de hasznos, hiszen az új eszközök – digitális technológiák, internet és okostelefonok – alkalmazásával be lehet mutatni, egyben emlékezetessé lehet tenni az évezredes értékeket. Próbálkozni kell, mert ha elmaradnak a fiatalok, ha számukra fölösleges időtöltés egy kőtár, egy skanzen megtekintése, akkor ezt a hozzáállást adják majd tovább a gyerekeiknek, ezzel pedig lassan meg­szűnhet az ilyen jellegű intézmények létalapja.

Amit senki sem akar.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka