2013. november 5.

Szerző:
Dr. habil Kiss Attila

Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Tudásközpont • ektf.hu

Bioaktív komponensek kutatása az EKF Egerfood Tudásközpontban

Jelenleg az európai élelmiszer-előállítás csökkenő részét teszi ki a világ teljes termelésének, és ez súlyos gazdasági következményeket von maga után, hiszen a piaci pozícióvesztés hosszú távon veszélyezteti a szektor fejlesztési lehetőségeit és gazdasági potenciálját.


A kedvezőtlen folyamatok megszüntethetők a fogyasztói trendekhez való jobb alkalmazkodással és egészségvédő hatású új termékek kifejlesztésével, ami az agrár-élelmiszeripari szektor növekvő versenyképességéhez vezethet. Mivel az emberek átlagosan jövedelmük 40 százalékát költik élelmiszerekre, jogosan igényelhetik olyan termékek piaci megjelenését, melyek pozitív élettani hatását tudományos vizsgálatokkal támasztották alá, és hozzájárulhatnak egészségük megőrzéséhez. Az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Tudásközpontjában ezekre az igényekre válaszolva fejlesztünk ki új, klinikailag is tesztelt, garantált hatású, bioaktív hatóanyagokat tartalmazó funkcionális élelmiszereket, illetve dolgozunk ki tudományos kutatásokra alapozott, hatékony, és a maximális biológiai hatás megtartását szolgáló új technológiákat.

Ipari partnereinkkel közösen, igazoltan pozitív élettani hatású, speciális gabona- és tejalapú élelmiszerek piaci beveze­tését alapozzuk meg az alábbi termékcsoportokból:

  • nyomelemekkel és bioaktív anyagokkal dúsított joghurtok,
  • életkor-specifikus tápszerek,
  • koagulált tejkészítmények,
  • funkcionális lisztkeverékek, tésztatermékek,
  • antioxidánsokkal, illetve prebiotikumokkal dúsított édesipari termékek.

Ezeket az élelmiszereket a legújabb tudományos ismeretek alapján megvalósuló tervezés, a hatóanyag-kombinációk biológiai modellkísérletekkel történő beállítása, valamint a gyártási folyamat élettani hatás megőrzését célzó optimalizálása teszi jellegzetessé és kiemelkedően értékessé. Az egyedi bioaktív vegyületek alkalmazása, illetve a termékek potenciális élettani jelentőségének humánklinikai kísérletekkel való igazolása különbözteti meg ezeket a termékeket a piacon található nagyszámú, hasonló élelmiszertől. Ezek közül ugyanis csak kevésnél bizonyították tényleges tesztkísérletekkel az összetevők alapján feltételezett, az egészség megőrzését szolgáló jótékony hatást. A fejlesztésben fontos szerepük van a klinikai vizsgálatokat megalapozó laboratóriumi modellkísérleteknek, amelyek révén nagy pontossággal tudjuk ellenőrizni, hogy miként megy végbe az emésztés során a termék és bioaktív összetevőinek átalakulása, felszívódása, hogyan változik eközben a jótékony hatású, ún. probiotikus bélmikrobák száma, aktivitása. Ezt támogatják az Egerfood Tudásközpont kutatásai közül egyedinek tekinthető bioszenzor-fejlesztések is, amelyek olyan analitikai mérési el­járások és műszer-összeállítások, amelyek alkalmazásával üzemi körülmények között is lehetővé válik a speciális hatóanyagok költséghatékony és gyors meghatározása, vagyis nincs szükség idő- és pénzigényes nagyműszerekből álló laboratórium fenntartására, igénybevételére.

A termékek valós élettani hatásának komplex tesztekkel történő igazolását kiemelkedő fontosságúnak tartjuk marketingszempontból is. Ezek híján ugyanis a fogyasztók számára nem áll rendelkezésre objektív információ erről, csak a gyártó és a termék iránti, könnyen sérülő bizalom alapján részesítenek előnyben bizonyos termékeket. Ezt a termékeink iránti bizalmat látványosan meg tudjuk erősíteni a tudományos igényességgel végzett, orvosilag ellenőrzött kísérletekkel. Joggal tartjuk ezt tehát a piaci pozíciónyerés, illetve az exportképesség kulcs­elemének, tekintettel arra, hogy a hasonló jellegű gyártmányok – klinikai tesztek hiányában – legfeljebb átmenetileg képesek elnyerni a fogyasztók bizalmát. A piackutatások alapján e nemzetközileg is innovatívnak és újnak számító termékek export­képessége jelentős, mivel a funkcionális élelmiszerek piaca lesz a közeljövő egyik legintenzívebben fejlődő szegmense.

Pályázati azonosító: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0008


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka