2013. november 5.

Szerző:
S. K.

Innovatív gondolkodók találkozója Budapesten

Október közepén immáron negyedik alkalommal találkoztak Budapesten a FROST (Frontiers in Organic Synthesys Technology) konferencia résztvevői. Az Áramlásos Kémiai Tudományos Társaság (Flow Chemistry Society [Svájc]) és az Akadémiai Kiadó közös szervezésében meg­rendezett eseményre a szakterület világszinten elismert vezető képviselői kaptak meghívást.


Az Egyesült Államoktól Brazílián át egészen Ausztráliáig több mint húsz országból érkeztek a résztvevők a háromnapos rendezvényre, hogy a szerves kémia innovatív területeinek jövőbeli lehetőségeit megvitassák. Az áramlásos kémia és a vele rokon „Lab-on-Chip” szakterület egy viszonylag új megközelítés, s e technológiák ipari alkalmazása forradalmasíthatja a gyógyszerkutatást, a nanotechnológiai ipar egyes ágazatait, a diagnosztikai iparágat, és környezetbarát megoldásokat nyújt a vegyipar számára is. A konferencia első napján Darvas Ferenc, a Flow Chemistry Society elnöke megemlékezett Horváth Csaba (1930–2004) világhírű magyar tudósról, akadémikusról, a Yale Egyetem professzoráról, a nagynyomású folyadékkromatográfia (HPLC) feltalálójáról.

A konferenciát Darvas Ferenc, a Flow Chemistry Society elnöke nyitotta meg

Ezt követően került sor az Ame­rikai Kémiai Társaság (ACS) magyar szekciója által 2010-ben alapított „Csaba Horváth Memo­rial Lectureship” előadásra, amelyet idén Peter H. Seeberger, a pots­dami Max Planck Intézet igazgatója, a Free University of Berlin neves professzora tartott. A professzor – akinek a szénhid­rátok kémiája és biológiája, a vak­ci­nák, valamint az áramlásos kémia területén végzett kutatásairól számos publikáció és könyv jelent meg, munkásságát több mint 25 nemzetközi díjjal ismerték el – a Fertőző betegségek megelőzése és leküzdése: Szénhidrát vakcinák és folyamatos áramlásos szintézis című előadásában bemutatta azt az automatizált szintetizátor módszert, mely jelenleg a leggyorsabb módszer komplex szénhidrátok előállítására. Ezekkel az olcsón és gyorsan előállítható, forradalmian új oltóanyagokkal és gyógyszerekkel eredményesen lehet küzdeni a malária, a HIV és számos más fertőző betegség ellen, hívta fel a figyelmet előadásában Seeberger professzor.

A Horváth Csaba-emlékdíj átadása, Darvas Ferenc és Peter H. Seeberger

A rendezvény szünetében Darvas Ferenc magazinunknak elmondta, hogy a konferencián sokkal többen voltak, mint a korábbi FROST3 rendezvényen. „Eljött a szakma színe-java”, fogalmazott a Flow Chemistry Society elnöke, és komoly teljesítményként értékelte, hogy a szakterület világszerte legelismertebb három tudósa is részt vett az eseményen. „Ez a konferencia jó példája annak, hogy milyen egyetértés van az olyan kutatók között, akik egy célnak szentelik magukat, és annak, hogy együtt tudnak dolgozni. Mindegyik előadó kimagaslóan innovatív témával foglakozik, és nagyszerű, hogy Magyarországon számolnak be eredményeikről” ‒ tette hozzá az elnök.

A konferencia legérdekesebb témái közül az orvostudomány haladását elősegítő fejleményekről szóló előadásokat, valamint a folyamatos üzemű gyógyszergyártás legújabb eredményeiről szóló beszámolókat emelte ki, mivel az új áramlásos technológiával a szakaszos üzemmódú gyártásnál jóval hatékonyabban, kisebb költséggel lehet gyógyszereket előállítani. „Fontos számunkra, hogy ez a kifejezetten innovatív témákkal foglalkozó konferencia a jövőben is Magyarországon maradjon, ahol olyan előadók legújabb eredményeit ismerhetik meg a résztvevők, mint például Frank Gupton professzor az Egyesült Államokból, aki az egy lépésbe szervezett gyógyszergyártás egyik legnagyobb szaktekintélye, vagy a most kitüntetett Seeberger professzor, akinek kutatásai a vakcinagyártás és -fejlesztés területén óriási előrelépést jelentenek. De sorolhatnám a többi előadót is, akik szintén nagyon innovatív témákkal foglalkoznak” ‒ mondta Darvas Ferenc.

A konferencián képviseltették magukat az áramlásos technológia piacvezető magyar, angol, holland és amerikai iparvállalatai; a résztvevők megismerhették a kiállítók legújabb berendezéseit, majd a kiállító cégek a ThalesNano laboratóriumában tartott „Flow Chemistry University” keretében működés közben is bemutatták a kiállított berendezéseket és technológiákat, a kutatók bepillantást nyertek az áramlásos kémia gyakorlati alkalmazásába.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka