2012. március 6.

Szerző:
B. Szabó Edina

Tiszta szoftver, nyílt forrás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elvi megállapodást kötött a Microsofttal a Tisztaszoftver program kapcsán, így a közoktatási intézmények licencellátása egy évig biztosított. A tárgyalások lezárásáig a programban használt szoftverek licencei az in­téz­mények számára felhasználhatóak, telepíthetőek.


Mint ismeretes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – elsősorban a költségvetési források hiányára hivatkozva – 2011. december végén egyoldalúan bejelentette a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft, a Novell és a Red Hat egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult Tisztaszoftver program megszüntetését.

A hír hatására, érthető módon, pánik tört ki az intézményekben, hiszen nem csupán a sürgősen elvégzendő átállási folyamatok ütköznek nehézségbe, de az alap informatikai érettségi vizsgák letétele is kérdésessé vált. Az elvi megállapodással nyert egy év lehetővé teszi az iskolaévek biztonságos lezárását, ugyanakkor kellő időt biztosít a kiegyensúlyozott intézményi megoldások bevezetésére.

Ehhez kapnak komoly segítséget az oktatási intézmények az FSF.hu Alapítványtól, amely célja a szabad szoftverek magyarországi honosítása, oktatása és népszerűsítése. Az alapítvány elindította a közoktatási intézmények szabad szoftverekre történő átállását segítő webol­dalát.

A Szabad Út elnevezésű új közösségi oldal a szabadut.fsf.hu címen érhető el. A projekt célja, hogy oktatási segédlettel és nyílt forráskódú szoftverekkel biztosítsa a nehéz helyzetbe került általános és középiskolákban dolgozó tanárok és rendszergazdák hozzáférését minden, számukra szükséges információhoz.
Az oldal funkciói ingyenesek, az oldalon elérhető információk, tananyagok, segédanyagok pedig szabadon felhasználhatók. A Szabad Út portál emellett nagy hangsúlyt helyez a közösségi funkciókra is, így a témában érintettek feltehetik kérdéseiket, megoszthatják tapasz­talataikat. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka