2020. december 8.

Szerző:
Szegedi Imre

Békejobb

„A Magyar Tudományos Akadémia üdvözli az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium (ITM) szándékát, amely az alapkutatási pályázatok értékelésének felügyeletét egy az MTA égisze alatt felállítandó, önállóan működő OTKA-bizottság hatáskörébe utalná.” Végre egy előre­mu­tató, megnyugtató közlemény, ami azt jelzi, hogy a két intézmény, a korábbi meg nem értést félretéve, kész a konstruktív együttműködésre.

Az OTKA pályázati modell hosszú ideje élvezi a kutatók bizalmát. Ritkán ad milliárdokat, de kiszámíthatóan segíti a munkát. Objektív és szakszerű értékelési rendszere, valamint jól ismert elszámolási, beszámolási gyakorlata elnyerte a pályázók tetszését. E modell kiterjesztése az alapkutatási kiválósági programok teljes spektrumára lényegi előrelépés egy egységes, átlátható és kiszámítható kutatói életpályamodell építése felé. Aki ebben a körben él, tudja, hogy a felfedező kutatással foglalkozó tudósok számára a karrierjük minden szakaszában egységes elvek alapján pályázható támogatás biztosítékot jelent arra, hogy megfelelő tudományos teljesítmény esetén itthon is sikeresek lehetnek. Ha nem látnak maguk előtt kiszámítható jövőt, odamennek, ahol anyagi biztonságban és szellemi szabadságban érezhetik magukat.

Az új támogatási rendszer függetlensége nemcsak az ITM-től, de az Akadémia szervezetétől való függetlenséget is kell, hogy jelentse – olvasható ki a közleményből. Az MTA és a szaktárca által felvázolt út jó, a cél egy­értelmű, csak meg ne döccenjen a november közepén elindult folyamat.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka