2011. június 6.

Szerző:
Szegedi Imre

Díjaink

Akár csalódottak is lehetnénk amiatt, mert Molnár Béla belgyógyász-feltaláló nem nyerte el az Európai Szabadalmi Díjat – amelyet a soros magyar EU-elnökség apropóján Budapesten adtak át –, de ne legyünk szomorúak, mert önmagában a jelölés is hatalmas jelentőségű a díj 2006 óta íródó történetében. A digitális szövettani laboratóriumáért 2003-ban odaítélt Magyar Innovációs Nagydíj értékét sem csökkenti, hogy elmaradt a kontinentális elismerés. Molnár Bélát ennek ellenére szakmájában világszerte nagyra becsülik, fejlesztéseit, eljárásait öt kontinens legjobb kórházai és egyetemei használják.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) belgyógyásza világhálózatot működtet, fejleszt – és közben itthon akar maradni, mert úgy érzi, hogy a megannyi nehézség ellenére a Kárpát-medence közepén is lehet alkotni. Nincs egyedül. Pályatársai közül sokan küzdenek a négyévente változó politikai kurzusokkal, méltatlankodnak, tiltakoznak az ésszerűtlen lépések miatt, de itthon akarnak alkotni. Jó-jó, időnként külföldre kell utazni, tárgyalni, egyeztetni, ám a kiindulópont akkor is Magyarország. Az elrugaszkodás, de a megnyugvás és a felkészülés helye is.
Perczel András, a Bolyai Díj 2011-es kitüntetettje nyolc esztendeig dolgozott külföldön. Hosszú ez, néhányan ennyi idő alatt magyarul is elfelejtenek, nem úgy Perczel András, aki fontosnak tartja a határon túl eltöltött éveket, s legalább ilyen fontosnak a visszatérést. Ki kell menni, építkezni kell, tanulni, szakmai hálózatot megalapozni, az azonban nem igaz, hogy itthon nincs lehetőség a karrierre. Jönnek az eredmények, ha az ember eredményes akar lenni. Perczel András azért is marad, mert szerveskémikusként fontosnak tartja a hazai kémia megmaradását.
A világhírű matematikus, Lovász László is éveket töltött az Egyesült Államokban, ám mindig visszatért. Magyar tudósként lehetett a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke, s ugyan amerikai állampolgár is, de az ELTE-n legalább olyan nívón tud alkotni, mint amerikai munkahelyein.
A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának célja a fiatalabb generáció hazacsábítása, itthon tartása. A pályázók nagy száma azt mutatja, hogy a fiatalok közül sokan akarnak maradni.
A menni, a maradni, a visszatérni, a hazát váltani kérdésekre a feleletet mindenki maga adja. A válasz jellemet is mér.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka