2020. június 11.

Szerző:
Szegedi Imre

Fókuszban a jövőnk

Az elmúlt hónapokban mindent vitt a koronavírus. Erről a kórokozóról szóltak a hírek, erről szólt az életünk. A járvány felborított évtizedes rutinokat. Nem tarthattunk több­generációs családi rendezvényeket, nem volt Föld napja, május végén feltűnés nélkül letudtuk a Biológiai Sokféleség Világnapját. Az utóbbi eseménnyel kapcsolatban rossz vicc lenne azt mondani, hogy lám, lám, nincs gond a világ természeti sokféleségével, hiszen a hónapok óta áldozatait szedő koronavírus is a természet gyermeke. Olyan valami, aminek a létezéséről korábban nem tudtunk, ám most brutálisan hódít. A világ szerencsére nemcsak gyilkos apróságokból áll, hanem megannyi olyan élőlényből, amely nem árt, csupán szép, vagy nem szép, csak táplálkozik valamiből és tápláléka valaminek.

Május végi üzenetében a Biológiai Sokféleség Világnapja alkalmából az agrártárca arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, válto­zatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából. A célzott természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően jelentősen növekedett több veszélyeztetett állatfaj állománya, egyre több uhu és vándorsólyom talál nálunk újra életteret, emellett számos más faj létszámát sike­rült stabilizálni. Az eredményes túzokvédelmi programunknak köszönhetően az elmúlt években a hazai túzokállo­mány 10 százalékkal nőtt. Azaz, nem csak pusztulást látni.

A biológiai sokféleség megőrzése mindannyiunk feladata, fontos, hogy mindenki tegyen érte. A természetet tisztelni, védeni kell. Ha nem kapja meg az odafigyelést, ha odamerészkedünk, ahol semmi keresnivalónk, megbüntet, visszavág.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka