2020. június 11.

Szerző:
Szegedi Imre

Fókuszban a jövőnk

Az elmúlt hónapokban mindent vitt a koronavírus. Erről a kórokozóról szóltak a hírek, erről szólt az életünk. A járvány felborított évtizedes rutinokat. Nem tarthattunk több­generációs családi rendezvényeket, nem volt Föld napja, május végén feltűnés nélkül letudtuk a Biológiai Sokféleség Világnapját. Az utóbbi eseménnyel kapcsolatban rossz vicc lenne azt mondani, hogy lám, lám, nincs gond a világ természeti sokféleségével, hiszen a hónapok óta áldozatait szedő koronavírus is a természet gyermeke. Olyan valami, aminek a létezéséről korábban nem tudtunk, ám most brutálisan hódít. A világ szerencsére nemcsak gyilkos apróságokból áll, hanem megannyi olyan élőlényből, amely nem árt, csupán szép, vagy nem szép, csak táplálkozik valamiből és tápláléka valaminek.

Május végi üzenetében a Biológiai Sokféleség Világnapja alkalmából az agrártárca arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, válto­zatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából. A célzott természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően jelentősen növekedett több veszélyeztetett állatfaj állománya, egyre több uhu és vándorsólyom talál nálunk újra életteret, emellett számos más faj létszámát sike­rült stabilizálni. Az eredményes túzokvédelmi programunknak köszönhetően az elmúlt években a hazai túzokállo­mány 10 százalékkal nőtt. Azaz, nem csak pusztulást látni.

A biológiai sokféleség megőrzése mindannyiunk feladata, fontos, hogy mindenki tegyen érte. A természetet tisztelni, védeni kell. Ha nem kapja meg az odafigyelést, ha odamerészkedünk, ahol semmi keresnivalónk, megbüntet, visszavág.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka