Háztartási hulladékot a lefolyóba?!

Sajnos még mindig jellemző ránk, hogy olyan háztartási hulladékokat öntünk a lefolyóba, amelyek nem oda valók – derül ki egy nemrég végzett társadalmi kutatásból. Pedig mi is felelősek vagyunk, és sokat tehetünk azért, hogy meg­óvjuk a víz- és szennyvízvezeték-hálózatot, ezzel együtt pedig a természetes vizeinket is.


A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) a WWF Magyarország közreműködésével készített egy társadalmi felmérést, amelyből az is kiderült, hogy mennyire tudatosan használjuk a lefolyónkat, azaz a mosdót, a WC-t, a mosogatót. Az ugyanis, hogy a szennyvízhálózat meg­felelően működjön, és tisztított víz kerüljön vissza a természetbe, nemcsak a szennyvízelvezetést és -tisztítást végző víziközműveken múlik, hanem rajtunk is.

A felmérésben megkérdez­ték a résztvevőktől: elő­for­dul-e, hogy a felsorolt ház­tartási hulladékokat a lefolyóba (WC-be, mosdóba, mosogatóba) öntik? (Forrás: MaSzeSz)

Az eredmények alapján a konyhai ételmaradékok esetében vagyunk a legóvatlanabbak. Habár a megkérdezettek több mint a fele (53,6%) – nagyon helyesen – soha nem önt háztartási hulladékot a lefolyóba, 7 százalékuk kifejezetten gyakran teszi ezt. Ennél valamelyest jobb a helyzet a háztartási zsírok, olajok és vegyszerek tekintetében, hiszen ezeknél háromból két ember tudatosan kerüli a lefolyó használatát. A lejárt szavatosságú gyógyszereket illetően tapasztalható leginkább a helyes magatartás, ugyanis ezek esetében a túlnyomó többség (95%) helyesen jár el, és külön gyűjti azokat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka