Érintetlen erdők

Az erdők kezelésének alapja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint az élőhelyek változatosságának fenntartása. Magyarország jó környezeti állapotának megőrzésében a területi arányuknál is nagyobb szerepet töltenek be az erdők. Összesen hatvanhárom erdőrezervátum van az országban, és ezek mellett az erdészeti társaságok saját üzemi rezervátumokat is kijelöltek az utóbbi években.


Forrás: AM Sajtóiroda

Az Agrárminisztérium átfogó prog­ramot indított az erdőrezervátu­mok kutatására, amelyre 2020 óta közel százmillió forintot fordítottak, és a tárca tájékoztatása szerint a jövőben is bizto­sí­­ta­­ni fogják a szükséges forrásokat. Ebből az összegből ez év végéig tizenhét er­dő­rezervátum felmérése valósul meg, jellemzően dunántúli helyszíneken. A ter­vek szerint az alapfelmérések után megkezdődik a tízéves, visszatérő felvételek elkészítése, a digitális adatbázis fejlesztése, továbbá a kutatási eredmények publikálása is. 

A kutatás célja, hogy érintetlen erdőkben figyelhessék meg a szak­emberek a természet működését. Erdé­szek és természetvédők közösen dolgoz­nak a felméréseken: a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Intézet, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és Erdészeti Tu­dományos Intézete mellett az állami erdészeti társaságok, valamint a nemzeti park igazgatóságok fognak össze ebben a munkában. Az így szerzett tudás pedig folyamatosan beépíthető lesz majd a fenntarthatósági törekvéseket szolgáló erdőkezelési gyakorlatba.•

Címlapkép forrása: AM Sajtóiroda


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka