A fogassüllők jól vannak

A Balaton fogassüllő-állománya egészséges genetikai változatosságot és kelet–nyugati irányú migrációt mutat. Az erről szóló tanulmány a Hydrobiologia folyóiratban jelent meg.


A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói mikroszatellit markereket felhasználva vizsgálták meg a balatoni süllők genetikai állapotát.

Vizsgálat 1

Az eredmények arra utalnak, hogy az 1960–70-es évek halpusztulásai és a populáció megújulását támogató telepítések nem befolyásolták jelentősen az állomány genetikai sokféleségét. Korábbi kutatások­ból az derült ki, hogy a Balatonban élő süllőknek európai szinten is jól elkülönülő a genetikai állományuk. Ugyanakkor ez idáig nem álltak rendelkezésre információk az itteni süllő­állományok populációs szerkezetéről és genetikai sokféleségéről. 

Vizsgálat 2

A most végzett vizsgálatok eredményei alapján a fogassüllő balatoni állományai meta­populációs rendszert alkotnak, amelyben csak a Keszthelyi-meden­cében élő állomány mutat bizonyos mértékű elkülönülést, ami a jobb táplálék­ellátottsággal, továbbá a tó egyedi szerkezetével is magyarázható. A genetikai adatok elemzése meg­erősítette a hal­jelöléses vizsgálatok tapasztalatait, miszerint az állományon belül egy kelet–nyugati irányú migráció rajzolódik ki.

A kutatók azt remélik, hogy az eredményeik fontos adatokkal járulnak hozzá a balatoni süllő­állomány hosszú távú fenntarthatóságát megalapozó menedzsment kidolgozásához.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka