Örökerdő üzemmód

Az örökerdőben a többféle korú és fajú fák együttélésének köszönhetően hatékonyan fenntartható a biodiverzitás, így a klímaváltozás hatásainak is jobban ellenáll, mint a klasszikusan kezelt erdők. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Pilisi Parkerdő Zrt. által 2018-ban elindított Pilis Lék Kísérlet célja a hazánkban egyre inkább teret nyerő, úgynevezett örökerdő üzemmód környezeti és biológiai hatásainak felmérése.


Az ÖK munkatársai terepi kísérletekkel vizsgálják különböző erdőgazdálkodási módok környezeti és biológiai hatásait hegyvidéki gyertyános-tölgyesekben. A Pilisszántó melletti kísérleti területen összesen harminc lékben vizsgálják, hogy azok mérete, alakja és kialakításuk időbelisége miként hat az erdei mikroklímára, a talajra és a különböző élőlénycsoportokra.

Biodiverzitás, erdőgazdálkodás

Azt állapították meg, hogy a legfeljebb egy fahossznyi átmérőjű lékek az aljnövényzet szintjében fenn tudják tartani az erdőkre jellemző hűvös, párás, kiegyenlített környezeti viszonyokat. A nagy véghasználati területeket kialakító vágásos üzemmóddal szemben a finomabb lékvágásos beavatkozások helyén kiegyenlítettebb, a zárt erdőhöz képest ugyanakkor fény- és talajnedvesség-többletet biztosító környezeti viszonyok jönnek létre, amelyek változatos erdei növényközösségeknek nyitnak teret. A kutatók úgy gondolják, hogy eredményeikkel segíthetik a gazdálkodókat a változó klímához minél gyorsabban alkalmazkodó gazdálkodási módok kialakításában. Az erről szóló tanulmány a Science of the Total Environment című szakfolyóiratban jelent meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka