Svéd díjat nyertek

Az általános emberi életminőség javítását célzó szellemi teljesítmények ösztön­zé­sére alapított díjat 2012-ben a Svéd Kereskedelmi Testület. Magyarországon a díjátadóra minden év májusában, ünnepélyes gála keretében kerül sor. Az idei év nyertesei a HandInScan és az Új Malária Diagnosztikai Berendezés lettek.


A Gran Prize interdiszciplináris díj – mellyel az alapítók a bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket és munkákat kívánják jutalmazni a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, az orvostudomány és az egészségmegőrzés, valamint az oktatás területéről – egyéneknek, cégeknek, szervezeteknek, intézményeknek vagy egyetemi hallgatóknak, hallgatói csoportoknak adható. A díjbizottság idén nem tudott különbséget tenni két pályázat színvonala között, így egyhangú döntés alapján két nyertest hirdetett.

Haidegger Tamás a HandInScan csapat képviseletében, Orbán Ágnes, Butykai Ádám az MTA–BME Lendület Magneto-optikai Spektroszkópia Kutatócsoportja képviseletében és H. E. Niclas Trouvé, Svéd­ország magyarországi nagy­követe

A HandInScan csapat egy olyan digitális rendszert fejlesztett, amely alkalmas az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítési eljárásának közvetlen és objektív kiértékelésére. A Semmelweis Scanner névre keresztelt rendszer lehetővé teszi a kézmosás azonnali kiértékelését egy speciális kézfertőtlenítő szer eloszlásának kimutatásával, amelyhez a felhasználóra ártalmatlan UV-A fényt használ. A kórházi fertőzések elleni harcban kulcsfontosságú objektivitást a képek számítógépes kiértékelésével valósítja meg a rendszer, mely elsősorban egészségügyi intézményekben nyújt védelmet a páciensek, valamint az egészségügyi személyzet számára, közvetve motiválva őket a megfelelő és gyakori kézmosásra, illetve a helyi kéz­higiéniai előírások teljesítésére. Másodsorban kiváló oktatási segédeszköz, melynek segítségével az orvostanhallgatók is elsajátíthatják a hatékony kézfertőtlenítés technikáját. A rendszer – amelyet már több mint tizenhétezer kórházi dolgozón teszteltek és jelenleg tizenhét országban alkalmazzák – képes megbízhatóan összehasonlítani és ellenőrizni a különféle kézmosási technikákat. A HandInScan csapat célja, hogy az év végéig három kontinens legalább huszonöt országába eljuttassák ezt a technológiát, amely életeket menthet, különösen a koraszülött intenzív osztályokon. „Innovatív technológiánk az oktatás és ellenőrzés révén nagy szerepet játszik a kórházi fertőzések radikális csökkentésében, ezáltal minimalizálni tudjuk a fertőzésekkel járó extra költségeket, és általánosságban javítani tudjuk az életminőséget” – jelentette ki Haidegger Tamás, a HandInScan társalapítója.

A malária Földünk egyik legpusztítóbb fertőző betegsége, évente mintegy kétszázmillió megbetegedést okoz, és közel félmillió halálos áldozatot követel. A fertőzés visszaszorítása és felszámolása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelten fontos törekvése. Az MTA–BME Lendület Magneto-optikai Spektroszkópia Kutatócsoportja Kézsmárki István vezetésével kifejlesztett egy diagnosztikai berendezést, mely a malária paraziták termelte mágneses nanokristályokat, az úgynevezett maláriapigmentet mutatja ki vérmintákban. A módszer előnye a rendkívüli érzékenység, a speciális szakértelmet nem igénylő működtetés, továbbá az, hogy olcsó, könnyen hozzáférhető komponensekből épül fel. Első lépésként a kutatók maláriaparazita-sejtkultúrákon, valamint fertőzött egereken végeztek méréseket külföldi együttműködő partnereik laboratóriumaiban, melyek eredményei azt sugallják, hogy a készülék alkalmas a betegség egészen korai stádiumú diagnó­zisára. Az első humán vérmintákon történő kiterjedt vizsgálatsorozatot ez év júniusában kezdték meg Thaiföldön.
A készülék alkalmas még a maláriaellenes gyógyszerek hatékonyságának vizsgálatára és a meglévő gyógyszer-kombinációs terápiák optimalizálására is. A kórokozók – rendkívül gyors mutációs képességük miatt – ugyanis folyamatosan képesek a legelterjedtebben alkalmazott gyógysze­rekkel szembeni részleges vagy teljes rezisztencia kialakítására. Ezért létfontosságú a laboratóriumi körülmények között folyamatosan zajló új maláriaellenes hatóanyagok kutatása és nagy volumenben történő tesztelése. Erre kínál érzékeny és gyors megoldást a forgómágneses berendezés. A készüléket sikeresen alkalmazták ilyen célra a portugál Instituto de Medicina Molecular maláriakutató intézetében, és a kutatócsoport tervezi egy malária parazita kultúrák tenyésztésére alkalmas laboratórium felállítását Budapesten.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka