2019. október 2.

Szerző:
Szegedi Imre

Színes, szagos, vonzó

Jogász barátom hihetetlen hatékony­sággal tárolta a fejében a történelmi dátumokat, adatokat, össze­függé­seket, magyarból ugyancsak kiváló volt, de amikor eljött a matematika-, fizika- vagy kémia­óra, bujdosott, rettegett a feleléstől, mert ha őt szólították fel, sorjáztak az egyesek. Igyekezett szegény, a tanárok is próbálkoz­tak vele, mind­­hiába. Be volt oltva a természet­tudomá­­nyok ellen.

Sokunk esetében nem kell megszakadni, elég egy apró­ság, hogy megjöjjön az ihlet. Azonban ami negy­ven éve elég volt, az manapság mosolyogtató. Most robotok, high-tech drónok kellenek, VR-technológiák és a jövő járművei – olyanok, amikről hallottunk, de testközelben még nem tapasztaltuk meg, hogy pontosan mifélék ezek.

És alkalmak, amikor odamehetünk a csodákhoz, hogy megértsük, pontosan miről is van szó. Robotok­kal beszélgetni, drónokat „simogatni”, virtuálisan belépni az atom­erőmű blokkvezérlőjébe, portrét készíttetni egy robottal és akár a Napot is vizsgálni – a szeptember végi Tudományok Fővárosa nevű rendezvény erről szólt. Idén harmadszor szervezték meg ezt az eseményt, ezúttal az ELTE adott helyet a kezdeményezésnek. A hazai tudomá­nyos élet nagy­ágyúit és a leg­izgalma­sabb fejlesztéseket fel­sora­koz­tató bemutatón zsongott a helyszín, élt a remény, hogy az élmény tartós lesz és a cél­közönség a pálya­választáshoz érve esélyt ad a tudomá­nyoknak.

Ilyen helyekre és alkalmakra van szükség, ahol a csúcs­technológia képviselője találkozhat a nyitott elmékkel és beolthatja a tétovázókat.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka