2020. május 11.

Szerző:
Szegedi Imre

Világnapok világa

Különös nap május tizennyolcadika. Az internet és a mú­zeumok világnapját is ekkor tartják. Magam úgy érzem, hogy a koronavírus tombolása miatt elrendelt karantén minden napja az internet világnapja. Ha nincs ez a mindössze néhány évtizedes találmány, emberek milliárdjainak tanulása, munkája, szórakozása, azaz – túlzás nélkül állít­hatjuk – az élete került volna veszélybe.

Kevés olyan ember van a fejlett és a fejlődő világban, akinek az életét nem szövi át keresztül-kasul ez a fejlesztés. A mögöttünk hagyott hónapokban az internetnek köszönhetően sokunknak nem kellett ahhoz a munkahelyünkre menni, hogy dolgozhassunk. A közoktatásban és a felső­oktatás­ban a tanulók hozzájuthattak a tudáshoz – még ha az így adagolt ismerethalmaz, illetve a számon­kérés nem fogható a hagyományos oktatáséhoz. Az internet jóvoltából jutottak el sokan számukra korábban csak nehezen elérhető, illetve hosszas előkészítést igénylő szórakozási formához. Múzeumok, könyvtárak, folyóiratok tették ugyanis el­érhetővé tartalmaikat. Ott lehetünk anélkül, hogy kimozdulnánk a szobánkból. Igen, az interneten kínált múzeumi virtuális séta sem vethető össze a termekben bolyongás élményével, de a semminél sokkal több. Hosszú távon nem járható ez az út, ám átmeneti megoldásnak tökéletes, hiszen élhetőbbé váltak a karanténban töltött hónapok.

Az elmúlt időszakban a szokásosnál is jobban rácsavarodtunk a világhálóra, élveztük előnyeit, próbáltuk tompítani hátrányait. Emlékezetes időszakként marad meg a 2020-as év. Internetre alapozott kényszerfejlesztések sora mentette meg a társadalmakat a még súlyosabb összeomlástól.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka