2020. november 13.

Szerző:
Szegedi Imre

Virtuális tudomány

Október 17-én ismét a tudományé volt a főszerep, hiszen akkor zajlott a régió leginspirálóbb tudományos feszti­válja, a 4. Tudományok Fővárosa. Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várták a közönséget – az interneten. A fesztivált a járványhelyzet miatt ugyanis online közvetítették a Sváb­-hegyi Csillagvizsgálóból. És ez így volt jó és felelősségteljes.

Bár sokan sokféle véleményt megfogalmaztak az online tudásátadás hatékonyságáról, ám mivel ez a változat járt a legkisebb vírusfertőzéssel, ezzel kellett élni. Úgy is meg­tudhatunk újat a tudomány világából, ha nem a helyszínen tolongunk. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) főtámogatását élvező esemény érdeklődői otthonukban, élőben követhették az érdekfeszítő előadásokat, látványos bemutatókat és játékokat.

A rendezvény online megnyitóján Maróth Miklós, az ELKH elnöke a modern társadalom elemi érdekének nevezte a tudományos utánpótlás biztosítását. Ez csak úgy történhet meg, ha a tehetséges fiatalokat már iskoláskorban ráébresztik a tudományok fontosságára, szerepére. Azt én teszem hozzá, hogy nekik az online világ magától értetődő – gyakorta vonzóbb, mint a valóságos –, az onnan áradó érdekességeket, információkat ágyban fekve, gyorséttermekben ücsörögve is be tudják szippantani. Annak, aki nem ebben a dimenzióban nőtt fel, idegen lehet ez a megoldás. Lehet berzenkedni, kifogásokat keresni, de járvány idején jobb, ha az értékadó megoldásokra koncentrálunk.

Ez most online jött – és sikert aratott.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka