2013. február 5.

Szerző:
B. Á.

Geodézia Földmérőmérnöki Szolgáltató Kft. • www.geodeziakft.hu

A hagyományos geodéziától a térinformatikáig

A szekszárdi Geodézia Földmérőmérnöki Szolgáltató Kft. az elsők között kapcsolódott be az 1997-ben indult Nemzeti Kataszteri Programba, melynek keretében jelentős részt vállalt Magyarország digitális földmérési alaptérképeinek elkészítésében. Kunfalvi János ügyvezető igazgatóval a szakma kihívásairól és az új technológiák által biztosított lehetőségekről beszélgettünk.


A Paksi Atomerőmű északi területének geodéziai felmérése

A geodézia több ezer éves múltra visszatekintő szakma, már az ókorban is készítettek térképeket. Az utóbbi év­tizedekben azonban komoly változások történtek ezen a területen. A Geodézia Kft. mennyire tudott lépést tartani a fejlődéssel?
– 1990-es megalakulásunk óta folyamatosan törekedtünk a korszerű technológiák elsajátítására. Szükségünk is volt erre a szemléletre, ugyanis az elmúlt húsz évben a hagyományos geodézia egyre inkább elmozdult a térinformatika irányába. Mindinkább a számítástechnika veszi át a vezető szerepet: a térképek ma már szinte kivétel nélkül számítógépen készülnek, és egyre inkább az informatika határozza meg az igényeket is és a lehetőségeket is.

Milyen lépéseket tettek az átállás érdekében?
– Mérföldkőnek tekinthető a kilencvenes évek középén a digitális technológiára való áttérésünk, azaz a papíralapú térképek és a hagyományos geodéziai műszerek kiváltása, valamint az ezekhez szükséges szoftverek beszerzése. Első körben az évtizedeken keresztül természetesnek számító teodolitokat, szögmérőműszereinket és egyéb eszközeinket cseréltük le olyan digitális adatrögzítővel ellátott mérőállomásokra, amelyek feleslegessé tették a papíralapú jegyzőkönyvezést. A következő lépés a speciális geodéziai GPS-ek elterjedése volt, amelyek nemcsak centiméteren belüli pontossággal képesek a koordinátákat meghatározni, de online kapcsolatot is ki tudnak alakítani a számítógépes rendszerekkel.

„Egyemberes” robot mérőállomás és GPS

Ennél is lényegesebb áttörés volt a lézerszkenneres eszközök megjelenése. Segítségükkel az adott területen néhány másodperc alatt több millió részletpont felvételére van lehetőség, így perceken belül 3D-s pontfelhőt tudunk előállítani, és az adatnyerési technológiával bármilyen objektumot képesek vagyunk geometriailag pontosan meghatározni.
A szkennerhez tartozik egy professzionális, nagy felbontású, cserélhető kamera, így a lézerszkenneléssel párhuzamosan az objektumról digitális képfelvételek is készülnek. A digitális képfelvételekből származó színinformáció rávetíthető a pontfelhőre, tehát a modellnek a pontos térbeli ábrázolás mellett fotorealisztikus hatása is van, vagyis létrejön egy fotogrammetriai termék is.

3D lézerszkenneres felmérés a Paksi Atomerőműben

A több évtizede hagyományos geodéziával foglalkozó szakembereknek mekkora feladat az új technológia elsajátítása?
– Saját tapasztalat alapján mondom, hogy szemléletet váltani és megfelelni a kor kihívásainak, rendkívül nehéz. Ugyanakkor folyamatos tanulással és továbbképzéssel fel lehet nőni a feladathoz. Az egyetemről és főiskoláról érkező fiatalok az elméletet már ismerik, mi pedig lehetőséget adunk a gyakorlati tudás megszerzésére, idősebb mérnökeink számára pedig egy-egy eszközfejlesztés esetében szervezünk külön tanfolyamokat. A Geodézia Kft. ötvenfős létszámából közel negyven kollégának felsőfokú végzettsége van.

A Paksi Atomerőművel mikorra vezethető vissza a munkakapcsolatuk?
– Hagyományosnak számító geodéziai feladatokat már a kilencvenes évek elejétől végeztünk Pakson. Elsősorban az erőműn belül megvalósulási dokumentációk készítésében, különböző gépelemek, gépalapok, egyéb objektumok meghatározásában, a megépült objektumok dokumentálásában és térképre adaptálásában vettünk részt. A technika fejlődésével párhuzamosan az erőmű vezetésében is megfogalmazódott az igény a digitális átállásra, az analóg térképek átdolgozása mind a mai napig komoly munkát jelent.

3D lézerszkenneres felmérés sugárveszélyes területen

A 3D-s lézerszkenner pedig teljesen új lehetőséget teremtett számunkra. Használatával nehezen megközelíthető – sugárveszélyes területnek nyilvánított, túlzsúfolt – termeket lehet élethű részletességgel három dimenzióban megjeleníteni, ami a tervezés, a katasztrófavédelem és az oktatás területén is előrelépésnek számít.

2012-ben fejeztek be egy prototípus előállítását célzó kutatás-fejlesztési tevékenységet. Milyen eredménnyel?
– Egy közmű-üzemeltető cég megbízásából végeztük el az adott hálózat teljes felmérését, melynek során a terepi adatgyűjtéstől kezdve a térképek készítéséig minden online történt. A szükséges adatbázisok feltöltése után nemcsak az üzemelési technológiát, de a térinformatikai rendszert is elő tudtuk állítani, majd külön kérésre publikáltuk is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka