Biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

A magyarországi nukleáris létesítmények biztonságosan működtek 2012-ben is – közölte Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, aki a 2012-es év meghatározó eseményének nevezte, hogy a hivatal kiadta az engedélyt a Paksi Atomerőmű egyes blokkjának üzemidő-hosszabbítására. A tavaly elkészült nemzeti akcióterv alapján a fukusimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett baleset tanulságai a magyar atomenergia-felhasználás biztonságának növelésére felhasználhatók.


Az OAH négy nukleáris létesítmény működését felügyeli: a Paksi Atomerőművet, a szintén Pakson található kiégett fűtőelemek átmeneti tárolóját, a Műegyetem tanreaktorát és a csillebérci Kutatóreaktort. Évértékelő tájékoztatóján Rónaky József a 2012-es év legfontosabb eseményének azt tartotta, hogy nem volt esemény – mind a négy nukleáris létesítmény biztonságosan működött.

Tavalyi eredmény a radioaktív hulladéktároló átadása Báta­apá­ti­ban. Az atomtemető föld alatti kamráiban ezer évig őrizhetők biztonságosan a Paksi Atomerőműben keletkezett sugárszennyezett munkaruhák, szerszámok, hordók. A közel 68 milliárd forintos beruházás tesztüzeme befejeződött, és megtörtént a létesítmény műszaki átadása, átvétele. A december elején átadott bátaapáti radioaktívhulladék-tárolóban a tervezettnél kevesebb kamra kiépítésére lesz szükség egy új hulladékelhelyezési megoldásnak köszönhetően – ez mintegy 19 milliárd forinttal csökkentheti a tárolóépítés tervezett költségeit.

Az elmúlt év további eredménye a kiégett üzemanyag-kazetták átmeneti tárolójában az új modul elkészülte, a nukleáris létesítmények biztonsági övezetének felülvizsgálata, az új, felülvizsgált Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv elkészítése, valamint a paksi egyes blokk működési idejének meghosszabbítása. Az előbbi feladatok közül az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos munka a legjelentősebb.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közgyűlése 2001 januárjában döntött a blokkok üzemidejének meghosszabbításáról.
Az atomerőmű 2008. november 17-én benyújtotta az OAH-hoz az üzemidő-hosszabbítás programját, 2011 decemberében pedig az egyes számú blokk üzemidő-hosszabbítására irányuló konkrét engedélykérelmet. Az engedélyezési eljárás során az OAH több mint harmincezer oldalnyi dokumentációt vizsgált felül. Az eljárásban a hivatal végül arra az eredményre jutott, hogy a jogszabályokban előírt nukleáris biztonsági követelmények teljesülnek, a meghosszabbított üzemidő alatt a biztonságos üzemeltetés biztosított. A döntés értelmében az OAH az egyes blokk üzemidő-hosszabbítását további húsz évre engedélyezte, ami azonban csak akkor lesz valóban húsz év, ha az előírt hét biztonság­növelő intézkedést elvégzi az atomerőmű.

Ebben az évben folytatódik a paksi üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos munka, a hivatal várja az atomerőmű kettes blokkjának üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelmet. A kettes blokknak 2014-ben, a hármasnak 2016-ban, a négyesnek 2017-ben jár le a harminc évre szóló üzemelési engedélye, vagyis a következő években a három másik blokk is munkát ad a hivatalnak. Az OAH folytatja a felkészülést az új paksi blokkok létesítésével kapcsolatban. Az idei év másik kiemelkedően fontos feladata a csillebérci Kutatóreaktor időszakos felülvizsgálata – ezt a berendezést tízévente ellenőrzik.

Horváth Kristóf főigazgató-helyettes elmondta: a hazai nukleáris létesítményeken és tárolókon kívül nukleáris anyagot mintegy 50 cég, radioaktív anyagot pedig 500 cég alkalmaz Magyarországon, emellett van körülbelül 5-6 ezer ionizáló sugárzást kibocsátó berendezés, például röntgengép. Mindezeket úgy kell üzemeltetni, hogy biztonságosak legyenek, de az OAH-nak felügyelnie kell azt is, hogy ezeket az anyagokat ne lehessen ellopni, a létesítményekben ne lehessen szabotálni, ezáltal a környezetet károsítani vagy közveszélyt okozni.

A Globális Kockázatcsökkentési Kezdeményezés (Global Threat Reduction Initiative) keretében 2008-ban a csillebérci Kutatóreaktorból mintegy 154,5 kilogramm nagy dúsítású besugárzott uránt (az urántartalom 20 százalék felett van, ami akár atombomba alapanyaga is lehetne) szállítottak el az Egyesült Államok, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Orosz Föderáció és Magyarország együttműködésével. A program folytatásaként 2012-ben további 8,5 kilogramm nagy dúsítású urán oroszországi visszaszállítására került sor. 2013-ban a Kutatóreaktorból 2008 óta kikerült és pihentetett nagy dúsítású urán utolsó adagját, mintegy 20 kilót szállítanak vissza.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka