Bogarak

Különféle bogárfajok ősidők óta dézsmálják a gabona­tárolókat, és okoznak károkat az élelmiszer-termelésben világszerte. A Koppenhágai Egyetem kutatói azonban új módszert találtak ki a piciny kártevők ellen. Fel­fedezték azokat a hormonokat, amelyek szabályozzák a bogarakban a vizelet­képződést.


A kutatók azt javasolják, hogy a bogarak legnagyobb erőssé­gét fordítsuk ellenük. Pontosan ezen dolgoznak a Koppen­hágai Egyetem Biológiai Tan­székének kutatói a skóciai Edinburghi Egyetem és a kanadai McMaster Egyetem kutatóival együtt­működve. A káros rovarok elleni „ökológiai” módszerek kifejleszté­sére irányuló szélesebb körű erőfeszíté­sek részeként a kutatók felfedezték azokat a hormonokat, amelyek a vizelet­­képző­dést szabályozzák a bogarakban.

Kenneth Veland Hal­berg, a Koppenhágai Egyetem Biológiai Tan­székének docense szerint ez megnyitja az utat az olyan bogár­hormonok­hoz hasonló vegyületek kifejlesztése előtt, amelyekkel elérhető, hogy annyi vizelet képződjön a bogarakban, amennyi miatt ki­szárad­nak és végül elpusztulnak. A bogarak szisztémás ozmo­regulációjá­nak evolúciós eredetéről szóló tanulmány nemrég jelent meg a PNAS tudományos folyóiratban.

A tanulmányban a szerzők igyekeznek bebizonyítani, hogy a bogarak alapvetően más módon szabályozzák a szervezet vízvesztését, mint az összes többi rovar, és hogy ezeket a különbsé­geket ki lehetne használni a kártevő bogarak folyadék­egyensúlyá­nak végzetes meg­zavarására anélkül, hogy az más rovarokat érintene. A kutatási adatok szerint ez az egyedül­álló mechanizmus körülbelül 240 millió évvel ezelőtt alakult ki, és jelentős szerepet játszott a bogarak rend­kívüli evolúciós sikerében.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka