Inkább csap­vizet igyunk!

Felesleges műanyag palackban forgalmazott ásványvizet vásárolnunk, amivel terheljük a környezetünket, hiszen szinte mindenki számára elérhető a csapvíz.


Szerencsés helyzetben vagyunk. Hazánk nagy vízkészlettel rendelkezik, így belátható időn belül nem fenyeget bennünket a számos országot már érintő vízhiány. Ráadásul a felszín alatti vízkészletek, így az ivóvíz minősége is kifejezetten jónak mondható. Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított víz nagyon jó minőségű, ezért is nehezen érthető, miért vásárolunk annyi csomagolt ásványvizet.

Forrás: https://rcphotostock.com – © rcphotostock (3215)

A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) friss kutatása szerint a palackozott víz háromezer-ötszázszor nagyobb terhelést jelent a környezetre, mint a csapvíz. Ráadásul minden egyes szemétbe dobott PET-palack tovább rombolja környezetünk, vizeink tiszta­sá­gát. A leg­moder­nebb vízszűrő berendezéseknek köszönhetően biztosítható, hogy ugyan­­olyan ízű és minőségű víz kerüljön az asztalra, ugyanis van olyan eljárás, amellyel már nem­csak megszűrik, hanem egyedülálló módon kezelik is a vizet.

Egy ember évente körülbelül ezer liter folyadékot iszik meg, és naponta nagyjából 2,4 liter víz ürül ki a szervezetből. Ezt a mennyiséget pedig pótolnunk kell. A szervezet víz­töme­gé­nek ingadozása igen kicsi, naponta mind­össze egy százalék, és független attól, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk. Ha a szervezet víz­tartalma kis­mértékben csökken, csupán szomjasak leszünk, de ha eléri a három százalékot, már nyál­elválasztási zavarok is jelent­kez­nek, és ha a folyadékszint csökkenése meghaladja a tíz százalékot, az már halálos.

Igyunk tehát elegendő folyadékot, de inkább csapvizet!•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka